VIDEO Mii de venezueleni părăsesc țara din cauza crizei economice fără precedent. Brazilia își va trimite armata la graniță

NewMoney 29/08/2018 | 09:34 Ştiri
VIDEO Mii de venezueleni părăsesc țara din cauza crizei economice fără precedent. Brazilia își va trimite armata la graniță

Brazilia a anunţat că îşi va trimite armata la granița cu Venezuela, pentru a menține ordinea, iar Peru a declarat stare de urgență, după ce mii de venezueleni şi-au părăsit ţara din cauza crizei economice fără precedent, scrie Reuters, citat de News.ro.

În Brazilia, preşedintele Michel Temer a semnat un decret prin care este trimisă armata în statul de graniţă Roraima. El a declarat că decizia are scopul de a menţine ordinea şi siguranţa migranţilor. Mai devreme, luna aceasta, mai mulţi brazilieni au atacat migranţii venezueleni dintr-un oraş de graniţă.

De cealaltă parte, în Peru, a fost declarată stare de urgenţă pentru 60 de zile, iar autorităţile au făcut referire la „un pericol iminent” pentru sănătate şi igienă. Decretul nu oferă mai multe detalii, dar autorităţile s-au arătat îngrijorate privind răspândirea unor boli, precum pojarul sau malaria, de la imigranţi.

ONU a avertizat că situaţia va ajunge la „un moment de criză” comparabil cu criza refugiaţilor din Europa.

Michel Temer a dat vina pe guvernul socialist al preşedintelui Nicolas Maduro pentru criza migranţilor. „Problema Venezuelei nu mai este una de politică internă. Este o ameninţare la armonia întregului continent”, a declarat el.

Oficiali importanţi privind imigraţia din Peru, Columbia şi Brazilia s-au întâlnit în capitala Columbiei, Bogota, pentru a discuta despre felul în care s-ar putea gestiona situaţia.

În Columbia, trăiesc aproape un milion de venezueleni, iar peste 400.000 locuiesc în Peru, au comunicat cele două ţări, după întâlnirea de marţi. Doar 178.000 locuiesc legal însă în Peru. Columbia şi Peru au anunţat că vor coopera şi vor distribui informaţiile despre migranţi într-o bază de date comună.

Nicolas Maduro, președintele Venezuelei, a avertizat migranţii că vor da peste condiţii grele în străinătate şi i-a invitat să se întoarcă acasă. Marţi, Venezuela a anunţat că a repatriat 89 de cetăţeni care migraseră în Peru, dar s-au întors după ce au fost victimele unui „tratament crud”.

„Au ascultat apelurile din afară… şi tot ce au găsit în Lima a fost rasism şi persecuţie”, a declarat Maduro.

Miniştrii de Externe din Ecudaor, Columbia şi posibil Peru şi Brazilia se vor întâlni în Ecuador, săptămâna viitoare, pentru a discuta despre migranţii din Venezuela, conform lui Christian Kruger, şeful agenţiei de migraţie a Columbiei.

 

Puente Simón Bolivar, frontera Colombia-Venezuala. Cientos de miles huyen en busca de comida hacia Colombia.La OEA convoca reunión de emergencia ante crisis humanitaria en las fronteras con Brasil, Ecuador, Perú y Colombia. ¡Venezolanos mueren de hambre!

Posted by Corina Mejia on Tuesday, August 21, 2018