Uniunea Europeană va face achiziţii comune de armament pentru Ucraina

Elena Marinescu 20/03/2023 | 18:52 Ştiri
Uniunea Europeană va face achiziţii comune de armament pentru Ucraina

Un număr de 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, au convenit luni să cumpere în comun muniţii de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să le ofere Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia.

Statele care vor participa la acest program sunt Austria, Belgia, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, România, Slovacia, Suedia şi Norvegia. Alte state membre s-ar putea alătura ulterior.

„Este o decizie istorică. În urma propunerii mele, statele membre au convenit să ofere (Ucrainei) un milion de obuze de artilerie în următoarele 12 luni”, a anunţat pe Twitter şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, în timpul unui Consiliu al miniştrilor de externe şi ai apărării din statele UE.

Acest plan propus de Borrell şi aprobat acum de statele membre prevede că acestea vor furniza urgent Ucrainei, din propriile lor stocuri, obuze în principal de calibrul 155 mm, o finanţare de un miliard de euro în acest scop urmând să fie asigurată din contribuţiile statelor membre la fondul denumit Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF). Statelor care vor oferi aceste muniţii li se va rambursa din EPF circa 50-60% din costul muniţiei.

Un miliard de euro va fi folosit de Agenţia Europeană pentru Apărare

Ulterior, conform aceluiaşi plan, o sumă de încă un miliard de euro din EPF va fi folosită de Agenţia Europeană pentru Apărare (EDA), sau de o asociere a cel puţin trei state membre, pentru achiziţii comune de obuze destinate de asemenea Ucrainei şi finanţate tot de cele 18 state care participă la acest program, relatează agenţiile Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

O a treia componentă a planului prevede creşterea capacităţilor de producţie ale unui număr de 12 producători de armament din UE pentru a reconstitui stocurile ţărilor UE diminuate de ajutorul oferit armatei ucrainene şi a continua aprovizionarea Ucrainei.

Anterior, luni, cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, a avertizat că vor exista „dificultăți” dacă miniștrii de externe și ai apărării din UE nu vor reuși să ajungă la un acord pentru a reface stocurile din Ucraina, care sunt în scădere. „Sper că miniștrii se vor angaja, cu toții, într-o discuție finală și vor ajunge la un acord asupra unei decizii foarte importante”, a declarat el reporterilor. „În caz contrar, vom fi în dificultate pentru a continua să furnizăm arme Ucrainei”.

Miniștrii de externe și ai apărării din UE încă mai pun la punct un plan de 1 miliard de euro pentru achiziționarea în comun de muniție de către Agenția Europeană de Apărare cu sediul la Bruxelles.