Una dintre cele mai mari tranzacții imobiliare din 2016 a fost finalizată

Andreea Neferu 04/01/2017 | 11:42 Ştiri
Una dintre cele mai mari tranzacții imobiliare din 2016 a fost finalizată

GIC, unul dintre cele mai mari vehicule de investiții din lume și fondul suveran al statului Singapore, a finalizat procesul de achiziție a grupului ceh P3, care deține cel mai mare parc logistic din România.

P3, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața europeană de logistică, ajunge în portofoliul GIC în urma unei tranzacții internaționale de 2,4 miliarde de euro, anterior fiind deținut de fondul de investiții american TPG Real Estate și fondul de investiții canadian Ivanhoe Cambridge.

„În ultimii ani ne-am extins semnificativ în afara piețelor noastre principale (…). Ne dorim să trecem cât mai repede la următoarea fază a strategiei noastre de creștere”, spune Ian Worboys (foto), CEO al P3.

P3 deține la nivel european un portofoliu de spații logistice de 3,3 milioane de metri pătrați în nouă țări și a încheiat recent un acord de refinanțare pe termen lung în valoare de 1,4 miliarde de euro, pentru susținerea strategiei de creștere. Pe de altă parte, GIC este un fond de investiții care are sub administrare active de peste 100 de miliarde de dolari (peste 90 de miliarde de euro), potrivit infomațiilor de pe site-ul propriu.

Această tranzacție vine în contextul în care grupul ceh P3 a cumpărat operațiunile din România în urmă cu mai puțin de doi ani de la compania austriacă CA Immo, pentru 120 de milioane de euro.

Parcul logistic P3 este poziționat pe autostrada București-Pitești, la kilometrul 13, având o suprafață totală de 300.000 de metri pătrați, din care 85.000 de metri pătrați au fost construiți în ultimii doi ani.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.