Tranzacţii imobiliare de aproximativ 133 milioane de euro, în primul trimestru din 2023

Andrei Dumitru 12/04/2023 | 12:17 Ştiri
Tranzacţii imobiliare de aproximativ 133 milioane de euro, în primul trimestru din 2023

Primul trimestru al anului 2023 a adus tranzacţii imobiliare cu o valoare totală de aproximativ 133 milioane de euro, cea mai importantă vânzare de pe piaţa de birouri fiind cea a One Herăstrău Office, informează JLL România.

Potrivit sursei citate, au fost luate în considerare doar tranzacţii de minim 5 milioane de euro, iar cele şapte tranzacţii care au însumat circa 133 milioane de euro au avut o valoare medie de 19 milioane de euro.

Sectorul de spaţii industriale a atras 45% din volumul total de investiţii din T1, în timp ce segmentul de birouri a reprezentat 35%, hotelurile 14%, iar spaţiile de retail aproximativ 6%.

Bucureştiul a atras în T1 aproape 45% din volumul total de investiţii, fiind urmat de Timişoara, cu 23%, şi Constanţa, cu aproximativ 10%.

„Pentru 2023, ne aşteptăm la un volum total de investiţii între 700 şi 900 milioane de euro, puţin sub media ultimilor ani. Segmentele cele mai atractive pentru investiţii rămân cel de birouri şi industrial”, se arată într-un comunicat al companiei.

Vânzarea One Herăstrău Office, proces asistat de JLL România, a fost cea mai importantă tranzacţie de pe piaţa de birouri. Fiind rezultatul unui proces competitiv structurat, ea oferă un reper important de preţ.

În cadrul sectorului industrial, cea mai mare tranzacţie a fost preluarea de către liderul pieţei, CTP, a portofoliului imobiliar de 100.000 mp al FM Logistic în cadrul unui de proces de sale&leaseback.

„Ca urmare a perspectivelor din ce în ce mai provocatoare pentru 2023, atât investitorii, cât şi creditorii au devenit semnificativ mai prudenţi în procesul de underwriting. Această schimbare, după un deceniu de politică monetară acomodativă, reflectă incertitudinea fără precedent legată de cash flow-uri şi evaluări, precum şi schimbările structurale în curs de desfăşurare care afectează industria imobiliară. Pe de altă parte, în ciuda dificultăţilor, există lichiditate pentru tranzacţii strategice atunci când investitorii obţin randamente corecte”, a declarat Maxime Otto, consultant Capital Markets în cadrul JLL România.

Urmând tendinţa regională, randamentele prime au crescut în T1 cu 0,25 puncte procentuale pentru spaţiile de birouri (ajungând la 7,25%) şi de retail (7,5% pentru centre comerciale şi 8.00% pentru parcuri de retail) şi au stagnat pentru spaţiile industriale (7,5%).

JLL este o firmă de top în domeniul serviciilor profesionale, specializată în gestionarea proprietăţilor imobiliare şi a investiţiilor. JLL este o companie Fortune 500, cu venituri anuale de 19,4 miliarde de dolari, operaţiuni în peste 80 de ţări şi o forţă de muncă globală de peste 102.000 de angajaţi la 30 septembrie 2022. JLL este numele de marcă, şi o marcă înregistrată, a Jones Lang LaSalle Incorporated.