Tătaru: Sperăm să menținem creșterea cazurilor de COVID-19 pe 2.000 și să scădem la 1.500

Elena Marinescu 01/10/2020 | 19:14 Ştiri
Tătaru: Sperăm să menținem creșterea cazurilor de COVID-19 pe 2.000 și să scădem la 1.500

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că speră să fie menținută creșterea cazurilor de COVID-19 la 2000 și, dacă sunt respectate măsurile de protecție, să scadă la 1500 în perioada următoare. Ministrul a susținut c ă nu este o problemă cu gradul de ocupare a paturilor pentru pacienții COVID-19 și a precizat că doar 176 de bolnavi sunt intubați.

„Suntem în a doua fază a valului unu, într-o perioadă de creștere. Sperăm să menținem creșterea pe 2000, cu scădere spre 1500 în perioada următoare, dar pentru acest lucru trebuie să respectăm niște reguli. Ar trebui să avem respect și pentru personalul medical, care face un efort uriaș de 7 luni”, a afirmat ministrul la Digi24.

El a subliniat că restricții pot fi impuse la nivelul autorităților locale, în funcție de evoluția din fiecare localitate. Tătaru a afirmat că transmiterea comunitară este din cauză că nu se respectă normele stabilite. El a spus că ziua votului și activitatea din școli sunt cele mai reglementate, dar că trebuie văzut ce se întâmplă dincolo de poarta școlii, în transportul în comun și în parcuri.

Nelu Tătaru a fost întrebat dacă mai sunt locuri în spitale pentru pacienţii COVID-19. „Locuri în spitale sunt, nu este capacitate maximă. În toate spitalele sunt locuri. Gestionarea numărului de locuri şi a pacienţilor revin medicului curant. Un pacient asimptomatic beneficiază de un consult şi de o evaluare în 48 de ore. Decizia medicului curant este de a-l trimite în izolare la domiciliu până la 14 zile cu un aviz de la DSP. În condiţiile în care decide medicul curant că merge peste 48 de ore, se emite o altă decizie de către DSP de izolare în spital cu tratament. La fel evoluţia pacientului, tot medicul curant este cel care decide momentul externării”, a explicat ministrul Sănătăţii.

555 de cazuri la ATI

El a menţionat că la secţiile de Terapie Intensivă sunt peste 555 de cazuri în prezent, iar 176 de pacienţi sunt intubaţi. „Avem peste 555 de cazuri, avem doar 176 de pacienţi intubaţi, ceilalţi sunt în diverse grade de insuficienţă respiratorie, trecând oarecum pe o terapie intermediară, la fel medicul curant decizând dacă el rămâne în paturile care beneficiază de acel ventilator mecanic sau e trecut, sunt trecuţi pe terapie intermediară, cu sursă suplimentară de oxigen.

Evaluarea şi dirijarea acestor pacienţi este apanajul evoluţiei pacientului şi apoi al deciziei medicului curant. Au fost perioade când a trebuit să dirijăm pacienţi din Terapie Intensivă din Bucureşti care erau supraaglomerate către judeţele limitrofe sau judeţe mai la distanţă care beneficiau de paturi libere şi beneficiază în continuare”, a mai afirmat Nelu Tătaru.

Acesta a mai spus că există 1.050 de paturi de Terapie Intensivă pentru patologia COVID-19. De asemenea, ministrul Sănătăţii a mai spus că sunt discuţii pentru operaţionalizarea secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul Witting din Bucureşti.

El a mulţumit personalului medical pentru efortul în această perioadă de pandemie. “Avem acelaşi număr de personal, un personal care de şapte luni face aceeaşi muncă. Cred că ar trebui să avem un pic şi de respect pentru acest personal şi să înţelegem că este un efort uriaş. Le mulţumesc în continuare pentru efortul pe care îl fac, dar fiecare dintre noi ar trebui să ne uităm un pic că am ajuns într-o perioadă în care fiecare avem câte o rudă sau o cunoştinţă care a contactat această boală, o parte dintre noi avem şi cunoştinţe sau prieteni care au decedat”, a precizat ministrul Sănătăţii. Nelu Tătaru a menţionat că în Bucureşti rata de infectare este de 1,39.