Supriză în imobiliare: după ce a suspendat fuziunea cu CA Immo, Immofinanz intră în acționariatul proprietarului Sun Plaza

Andreea Neferu 18/04/2018 | 16:00 Ştiri
Supriză în imobiliare: după ce a suspendat fuziunea cu CA Immo, Immofinanz intră în acționariatul proprietarului Sun Plaza

Austriecii de la Immofinanz, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața locală de birouri, au cumpărat un pachet de 29,14% din acțiunile dezvoltatorului austriac S Immo, prezent de asemenea în România prin proiecte precum mallul Sun Plaza. Tranzacția prin care Immofinanz a intrat în acționariatul S Immo se ridică la 390 de milioane de euro.

Participația a fost achiziționată de Immofinanz de la grupurile RPR și Signa, iar tranzacția urmează să fie supusă aprobării autorităților din domeniul concurenței din Austria, Germania, dar și din alte țări în care S Immo și Immofinanz sunt prezente.

Oricum, achiziția va fi finanțată din lichidități disponibile și, ”dacă este necesar, prin finanțare bancară”, potrivit Immofinanz.

”Portofoliul imobiliar al S Immo este complementar portofoliului de birouri și de retail al Immofinanz. Tranzacția ar urma să consolideze poziția în piață a celor două companii și să creeze sinergii pentru administrarea proprietăților. În eventualitatea unei viitoare fuziuni a celor două companii, dimensiunea (noului jucător – n.r.) va determina o poziție mai solidă pe piețele de capital. Oportunități pentru realizarea unor sinergii substanțiale în ceea ce privește costurile de finanțare sau alte costuri sunt de asemenea posibile”, susțin cei de la Immofinanz.

Achiziția realizată de Immofinanz vine în contextul în care, recent, grupul austriac a anunțat că suspendă negocierile privind o posibilă fuziune cu un alt jucător austriac din industria imobiliară, CA Immo, care este de asemenea prezent pe piața românească. Fuziunea dintre cele două grupuri fusese anunțată încă din 2016, dar Immofinanz a arătat că evaluează alte opțiuni strategice, inclusiv posibilitatea de a vinde participația de 26% pe care o deține în cadrul CA Immo.

În România, Immofinanz deține mai multe clădiri de birouri, printre care Iride Business Park și S-Park, respectiv mallurile Vivo!, în timp ce CA Immo controlează proprietăți precum Bucharest Business Park, Europe House sau Opera Center.

Pe de altă parte, S Immo controlează mallul Sun Plaza și hotelul Novotel și are în lucru un proiect de birouri în zona Pieței Victoria, The Mark.


Sursă foto: NewMoney

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.