Studiu care dă fiori lumii medicale! SARS-COV2 mai poate fi răspândit de persoanele care au fost infectate și au anticorpi

Elena Marinescu 14/01/2021 | 18:28 Ştiri
Studiu care dă fiori lumii medicale! SARS-COV2 mai poate fi răspândit de persoanele care au fost infectate și au anticorpi

Persoanele care au avut COVID-19 este posibil să dezvolte imunitate la infecția bolii timp de cel puțin cinci luni, dar există dovezi că cei cu anticorpi ar putea încă să poarte și să răspândească virusul, potrivit unui studiu al lucrătorilor medicali britanici.

Descoperirile preliminare ale oamenilor de știință de la Public Health England (PHE) au arătat că reinfecțiile la persoanele care au anticorpi COVID-19 de la o infecție trecută sunt rare – doar 44 de cazuri au fost găsite la 6.614 persoane infectate anterior în studiu, potrivit Reuters.

Dar experții au avertizat că rezultatele înseamnă că persoanele care au contractat boala în primul val al pandemiei în primele luni ale anului 2020 pot fi acum vulnerabile la reinfectare. De asemenea, aceștia au avertizat că persoanele cu așa-numita imunitate naturală – dobândită prin infecție – ar putea încă să poarte coronavirusul SARS-CoV-2 în nas și gât și ar putea să-l transmită fără să ştie.

Risc scăzut de a face o formă gravă a bolii

Știm acum că majoritatea celor care au avut virusul și au dezvoltat anticorpi sunt protejați de reinfecție, dar acest lucru nu este total și nu știm încă cât durează protecția”, a declarat Susan Hopkins, consilier medical principal la PHE și co-lider al studiului, ale cărui concluzii au fost publicate joi.

Asta înseamnă că, chiar dacă crezi că ai avut deja boala și ești protejat, poți fi liniștit, este foarte puțin probabil să dezvolți infecții severe. Dar există totuși riscul de a dobândi o infecție și de a o transmite altora”, explică sursa citată de B1.ro.

„Aceste date întăresc mesajul că, pentru moment, toată lumea este o sursă potenţială de infecţie pentru alţii şi ar trebui să se comporte în consecinţă”, a spus Eleanor Riley, profesor de imunologie si boli infectioase la Universitatea din Edinburgh.