SONDAJ. Marile companii prevăd o creştere a recrutării în business şi tehnologie în anul 2023

Elena Marinescu 22/03/2023 | 17:47 Ştiri
SONDAJ. Marile companii prevăd o creştere a recrutării în business şi tehnologie în anul 2023

Peste 43% dintre managerii şi experţii în resurse umane din companiile mari prevăd o creştere a recrutării în business şi tehnologie în anul 2023, iar 54% estimează o mărire a numărului de oportunităţi pentru profesionişti.

Datele provin dintr-un un studiu privind piaţa forţei de muncă, care cuprinde predicţiile a 222 de specialişti HR de la companii mari care activează pe piaţa din România.

„Volumul generos de joburi, atât pentru profesionişti, cât şi pentru juniori, îl observăm nu doar în urma studiului Piaţa forţei de muncă Hipo.ro în 2023, ci şi la Angajatori de TOP – cel mai mare eveniment de carieră din România. 46% dintre companiile respondente consideră că numărul joburilor entry-level va creşte în 2023, iar 54% estimează o mărire a numărului de oportunităţi pentru profesionişti.

Majoritatea dintre aceste companii au confirmat deja prezenţa la Angajatori de TOP pe 31 martie – 1 aprilie 2023. Sunt anunţate 7.000 de joburi pentru cei care îşi caută un loc de muncă”, a spus Dragoş Gheban, managing partner Hipo.ro.

Majoritatea locurilor de muncă disponibile, pentru studenţi

Pentru primăvara lui 2023, la Angajatori de TOP sunt peste 80 de poziţii disponibile, majoritatea în zona de studenţi, proaspăt absolvenţi şi juniori cu până în 2 ani experienţă, dar şi cu poziţii de seniori şi manageri. Joburile sunt în echipele de audit, servicii financiare şi contabilitate, dar şi în IT, HR sau administrativ, a spus Ligia Badea, head of HR Mazars, potrivit Agerpres.

Din punct de vedere al procesului de recrutare, 88% dintre angajatori se aşteaptă la o piaţă la fel de dificilă precum în 2022. 81% prevăd că nivelul de recrutare va fi la fel sau mai dificil şi doar 28% consideră că procesul de angajare va fi mai uşor. Piaţa forţei de muncă devine, astfel, o piaţă a candidaţilor, se mai arată în studiul citat.

În ceea ce priveşte departamentele de activitate, conform rezultatelor studiului, cei mai mulţi angajatori vor recruta în acest an în departamentele IT Software, Resurse Umane, Audit/Contabilitate şi Inginerie. Spre deosebire de anul trecut, numărul companiilor care estimează că vor recruta în departamentul de logistică şi achiziţii este în creştere: 29,6% dintre angajatori estimează ca vor fi mai multe poziţii în aceste departamente.

Prognoză: creşterea numărului de joburi în inginerie

De asemenea, 29% dintre companiile participante la studiu prevăd o creştere a numărului de joburi în inginerie. În ceea ce priveşte departamentele de contabilitate/finanţe, 28% dintre angajatori estimează că vor angaja mai mult anul acesta comparativ cu 2022.

Peste 70 de companii mari oferă joburi în toate aceste domenii la cel mai mare eveniment de carieră din România – Angajatori de TOP, care va avea loc între 31 martie şi 1 aprilie la Sala Palatului, participarea fiind gratuită. Studiul Piaţa Forţei de Muncă Hipo.ro în 2023 va fi lansat printr-un eveniment special din cadrul Angajatori de TOP.

Catalyst Solutions este o companie românească de consultanţă în specializată în soluţii de recrutare şi employer branding. În cei 17 ani de experienţă, Catalyst a devenit cunoscută pentru unele dintre cele mai mari proiecte şi evenimente din domeniu.