Serghei Skripal a fost primul. Un fost spion sovietic a dezvăluit cele opt nume de pe lista neagră a Kremlinului

Mimi Noel 17/04/2018 | 09:44 Global
Serghei Skripal a fost primul. Un fost spion sovietic a dezvăluit cele opt nume de pe lista neagră a Kremlinului

Născut în Letonia și recrutat de KGB acum 35 de ani, fostul agent dublu Boris Karpicikov care a spionat Rusia pentru SUA și Franța se teme că va sfârși ca Serghei Skripal, după ce în 1998 a defectat din serviciul rus și s-a refugiat în Anglia.

Acest articol a apărut în numărul 38 (16-29 aprilie) al revistei NewMoney

Boris Karpicikov își sărbătorea a 59-a aniversare. Era 12 februarie și puțin înainte de orele 10 seara, când a primit un telefon neașteptat la reședința sa din Anglia de la un amic din serviciul secret rus. Îl avertiza cu privire la o listă nea­gră pe care se aflau opt persoane. Printre cele opt ținte, și numele lui. Un alt nume devenit între timp mult mai celebru – Serghei Skripal.

La momentul respectiv, Karpicikov nu a luat în serios avertismentul, mai ales că în trecut a mai primit amenințări cu moartea. După trei săptămâni de la acel telefon, are altă părere. Și dintr-un motiv simplu. Pe 4 martie, Skripal și fiica sa, Iulia, au fost atacați cu o sub­stanță toxică pe când se aflau într-un centru comercial aglomerat din Salisbury. Auto­ritățile britanice au stabilit că cei doi – aflați încă în spital și fără mari șanse să se mai recupereze vreodată integral – au fost otrăviți cu un agent neurotoxic, o substanță de uz militar, ceea ce face ca incidentul să fie etichetat de Ma­rea Britanie drept primul atac cu o armă chi­mică pe teritoriu european după cel de-al Doilea Război Mondial. Pe lângă cei doi, a mai fost spitalizat de ur­gență un polițist și este posibil ca și alte 130 de per­soane să fi fost expuse atacului.

SKRIPAL ȘI SUSPECTUL DE SERVICIU. Pus pe seama Ru­siei, incidentul a determinat reacția pro­m­ptă a autorităților de la Londra: expulzarea a câteva zeci de diplomați ruși. SUA, alături de NATO și alți 25 de aliați ai Marii Britanii, au urmat gestul Londrei și au expulzat, cumulat, circa 130 de diplo­mați de pe teritoriul lor.

Totodată, Ma­rea Britanie este presată să ia măsuri și împotriva banilor rusești, deloc puțini în eco­nomia britanică. Rusia, care oficial nea­gă orice responsabilitate, a anunțat mă­suri similare pentru a răspunde gestului concertat al Occidentului.

Inevitabil, cazul Skripal a repus pe tapet moartea fostului agent rus Alexandr Litvinenko, otrăvit în 2006 cu poloniu. Ca și Skripal, trăia în exil la Londra. În acest context, autoritățile britanice reexaminează 14 morți suspecte ce au avut loc din 2003 încoace. Victimele au fost fie opozanți ai Mos­covei, fie persoane cu legături cu Rusia.

La întâlnirea secretă cu Bloomberg la Londra, Karpicikov s-a arătat în mod evident neliniștit. A explicat că este încă afectat de stres post-traumatic și că trăiește practic cu o frică permanentă, reușind să doarmă doar patru ore pe noapte. Și-a ins­talat camere de supraveghere cu circuit în­chis în toată casa. Cât va dura toată această vânătoare? Cine va fi următoarea țintă? Sunt întrebări la care Karpicikov așteaptă un răspuns.

AZILANȚII ȘI MÂNA LUNGĂ A RUSIEI. În timp ce premierul britanic Theresa May a dat o lovitură diplomatică uriașă convin­gând atât de multe state aliate să expulzeze diplomați ruși, nu este clar de ce au­to­ritățile britanice s-au mișcat foarte încet să acționeze în alte direcții. De pildă, oligarhi ruși care au certe legături cu Kremlinul continuă să stea bine mersi în Anglia. Este de notorietate faptul că miliarde de euro rusești au intrat în Marea Bri­tanie din ’90 încoace. Pe 28 martie, autori­tă­țile au anunțat totuși că vor revizui vizele în cazul a 700 de cetățeni ruși bogați.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.
← Close