Semnal de alarmă. Există riscul anulării alegerilor anticipate fără dizolvarea Parlamentului

Elena Marinescu 18/02/2020 | 22:47 Ştiri
Semnal de alarmă. Există riscul anulării alegerilor anticipate fără dizolvarea Parlamentului

Premierul Ludovic Orban susţine că, în cazul în care OUG privind organizarea anticipatelor nu ar fi votată în Parlament, există riscul să nu se poată respecta termenul de 90 de zile impus de Constituţie pentru organizarea alegerilor din momentul în care preşedintele dizolvă Legislativul, adăugând că avizul negativ dat în Comisia juridică din Senat arată „lipsă de raţiune”.

„Există o procedură de dezbatere şi adoptare. Deocamdată este Comisia juridică de la Senat, ştim foarte clar că la Senat există un grup ultras al PSD, care nu mai are nicio urmă de raţiune şi de bun-simţ, care dă votul orbeşte, fără să analizeze actele normative. OUG privind alegerile parlamentare este o ordonanţă care aduce foarte multe îmbunătăţiri procesului electoral, care întăreşte drepturile cetăţenilor, care permite o reprezentare corectă a diasporei conformă şi cu numărul celor care votează şi cu numărul cetăţenilor români cu domiciliu în străinătate înregistraţi.

Orban: mai e „cale lungă” până la respingerea în Parlament a OUG privind anticipatele

Este o ordonanţă care permite extinderea procedurilor de vot de la alegerile prezidenţiale care au permis românilor din diasporă să-şi exprime votul fără niciun fel de constrângere şi la alegerile parlamentare şi care, de asemenea, reglementează situaţia alegerilor anticipate care nu era reglementată în legea adoptată în 2015. Să respingi în mod absurd, fără niciun argument o reglementare de care e nevoie, o reglementare indispensabilă pentru asigurarea procesului electoral în bune condiţii în cazul alegerilor anticipate arată o lipsă totală de raţiune”, a declarat Orban.

El a răspuns astfel întrebat dacă poartă negocieri cu partidele parlamentare pentru ca OUG privind organizarea anticipatelor să nu fie respinsă în Parlament după ce marţi a primit aviz negativ în Comisia juridică din Senat. În opinia lui Orban, mai e „cale lungă” până la respingerea în Parlament a OUG privind anticipatele. Întrebat cu ce ar încurca un astfel de demers, el a replicat: „Faptul că nu sunt reglementate alegerile ţinând cont de prevederile constituţionale”.

PNL nu vrea modificarea Ordonanţei

Potrivit Agerpres, premierul desemnat a ţinut să sublinieze că parlamentarii liberali susţin ordonanţa aşa cum a fost adoptată de Guvern, întrebat dacă ar fi de acord cu anumite modificări ale proiectului de act normativ.
„Există riscul ca, dacă nu se adoptă această ordonanţă, să nu se poată respecta termenul constituţional de 90 de zile, termen obligatoriu impus de Constituţie pentru organizarea alegerilor din momentul în care preşedintele dizolvă Parlamentul”, a completat Orban.

Întrebat dacă se are în vedere ca un astfel de scrutin să fie organizat înainte sau după alegerile locale, premierul desemnat a răspuns că un calendar al alegerilor anticipate depinde de „mai mulţi factori”. „În primul rând, de momentul în care se îndeplinesc condiţiile constituţionale pentru a putea dizolva Parlamentul, care să permită preşedintelui să dizolve Parlamentul. În al doilea rând, de modul în care va fi aprobată ordonanţa de urgenţă privitoare la organizarea alegerilor parlamentare”, a spus Orban.

Comisia juridică a Senatului a adoptat un amendament propus de UDMR prin care a fost modificat titlul actului normativ din „proiect pentru aprobarea OUG” în „proiect pentru respingerea OUG” privind organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen.