Sarah Brightman revine la București

Oana Borviz 17/09/2019 | 11:21 Timp Liber
Sarah Brightman revine la București

„Îngerul muzicii“, cum a mai fost numită soprana britanică Sarah Brightman, continuă să-și promoveze ultimul album printr-un turneu mondial început anul trecut. Pe 21 și 22 octombrie, aceasta-și va înălța „imnu­rile“ la București și la Cluj-Napoca.

Acest articol a apărut în numărul 72 (26 august – 8 septembrie 2019) al revistei NewMoney

Fie că ai auzit sau nu de numele Sarah Brightman, i-ai ascultat, cu siguranță, vocea. A interpretat-o pe Christine Daaé în musicalul „Fantoma de la operă“, creat de fostul ei soț, Andrew Lloyd Webber (compozitor și al controversatei opere rock „Jesus Christ Superstar“). A cântat, alături de spaniolul José Carreras, piesa „Amigos Para Siempre“, la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992. A interpretat, în 1996, în duet cu tenorul italian Andrea Bocelli, „Time to Say Goodbye“, unul dintre cele mai vândute single-uri din toate timpurile.

Printre primii artiști care au promovat genul classical crossover (pop opera sau operatic pop, ce presupune interpretarea unor piese pop în genul operei sau al operetei), Sarah Brightman continuă să aibă o influență covârșitoare în muzica de gen și acum, la aproape 60 de ani. „Hymn“, cel mai nou album al ei, lansat în 2018 și promovat acum printr-un turneu mondial, este cea mai clară dovadă. Pe 21 și 22 octombrie – când va cânta la Sala Palatului din București și la Sala Poliva­lentă din Cluj-Napoca –, Brightman va demonstra că forța creatoare a unui artist adevărat nu moare niciodată.

ÎNAPOI PE PĂMÂNT. „Hymn“, cel de-al 15-lea album din discografie și primul după „Dreamchaser“, din 2013, a fost creat într-o perioadă delicată din viața cântăreței. Mai exact, în 2016, după ce a renunțat la călătoria în spațiu (visul ei de-o viață), la bordul unei nave rusești Soyuz, care ar fi trebuit s-o poarte spre Stația Spațială Internațională, unde să înregistreze un cântec (ceea ce ar fi fost o premieră în lumea muzicală).

Experiența a avut un impact atât de mare asupra artistei (pregătirea psiholo­gică, antrenamentele), încât Brightman a vrut neapărat să transpună în muzică trăirile, contradicțiile și temerile ei din acea perioadă.

Dacă la început habar nu avea cum ar trebui să arate noul album, după discuții cu Frank Peterson (produ­cător german cunoscut pentru munca lui alături de trupa Enigma și colaborator de-o viață al lui Sarah Brightman), ea a știut că „Hymn“ va fi o colecție de piese cu temă spi­rituală. Au urmat doi ani de înre­gistrări la Hamburg, Miami, Londra, Vancouver, Los Angeles, New York și Budapesta. În 2018, Brightman a scos pe piață acest album cu piese semnate de compozitori moderni, superb orchestrate și îndulcite de vocea ei angelică.

ECLECTIC. Mixt interesant de muzică clasică cu muzică spirituală (fiind pentru prima dată când soprana îmbină aceste două genuri), „Hymn“ este o dedicație pentru toți aceia care trec printr-o perioadă confuză din viața lor. „Mi-am spus atunci că vreau să fac un album cu melodii pline de lumină, de speranță; cântece care să-mi amintească de vremurile în care mă simțeam în sigu­ranță“, mărturisea artista pentru revista People.

Cântecul „Hymn“, al trupei britanice pop-rock Barclay James Harvest, pe care artista obișnuia să-l asculte în anii ’70 în mașină, este una dintre melodiile care au reconectat-o la trecutul ei luminos. Reinterpretată în manieră orchestrală, piesa a devenit esența albumului, dân­du-i titlul și impunându-i tonul mistic, înălțător.

Altfel, albumul este destul de eclectic, cu piese în genul operetei, precum „Sogni“, un remix a două arii diferite

preluate din opera francezului Georges Bizet și interpretate fără cusur de Brightman și de tenorul francez Vincent Niclo; „Canto Per Noi“, scris de Ennio Morricone și de Romano Musumarra; „Follow Me“, o variantă a cântecului de dragoste din filmul „Revolta de pe Bounty“; „Miracle“, o superbă piesă semnată de compozitorul japonez Yoshiki; „Sky and Sand“, creată de DJ-ul german Paul Kalkbrenner; celebra „Time to Say Goodbye“, cu versuri scrise de Brightman, pentru prima dată, în engleză.

STRĂLUCITOR. Începând cu 2018, când a fost inaugurat turneul de promovare a acestui album, soprana apreciată pentru vocea „în gamă de trei octave“ împărtășește experiența „Hymn“ cu fani de pe cinci continente.

Compus din 125 de spectacole, turneul prezintă un show format din două părți: prima, o retrospectivă a carierei muzicale a lui Brightman; cea de-a doua, dedicată celor 12 piese de pe albumul „Hymn“.

În ambele, o veți vedea pe Sarah Brightman purtând costume și tiare create manual de cei de la Swarovski, cea mai bună alegere, probabil, pentru „un înger al muzicii“.


FOTO: Getty