S-a dat startul campaniei electorale! Reguli speciale pentru candidați și alegători. Calendarul alegerilor locale 2020

Elena Marinescu 28/08/2020 | 09:00 Ştiri
S-a dat startul campaniei electorale! Reguli speciale pentru candidați și alegători. Calendarul alegerilor locale 2020

Alegerile locale 2020 au intrat în linie dreaptă, iar de vineri a început campania electorală pentru alegerea primarilor și a consiliilor locale și județene. Campania se va încheia sâmbătă, 26 septembrie, la ora 07.00, cu 24 de ore înainte de deschiderea urnelor de vot.

Din cauza pandemiei de coronavirus, campania va fi diferită de cele din alți ani, participarea la mitingurile electorale fiind limitată, iar în secțiile de votare vor trebui repectate normele de igienă și de distanțare socială.

Premierul Ludovic Orban a declarat, la începutul ședinței de Guvern de joi, că maxim 100 de persoane vor putea participa la mitingurile electorale din timpul campaniei pentru alegerile locale. În spațiile închise vor putea fi prezenți maxim 50 de oameni. Totodată, candidații și echipele de susținători vor trebui să poarte măști chiar și în afară.

„Este clar că vom impune obligația candidaților și a echipelor de susținători de a purta mască în timpul activității electorale chiar și în aer liber în acțiunile de campanie în locuri publice, campania directă din casă în casă. De asemenea va trebui să luăm decizii legate de evenimentele electorale, care vor fi limitate la un număr de maxim 50 de persoane în spații închise și la un număr de maxim 100 de persoane în spații deschise.

Evident, la toate evenimentele electorale participanții la evenimente trebuie să respecte regulile similare regulilor de la evenimentele de tip cultural, adică să păstreze distanța, să poartă mască, să se dezinfecteze”, a afirmat Ludovic Orban, potrivit Mediafax.

Acesta a mai spus că se va impune dezinfecția mâinilor pentru toți susținătorii candidaților care distribuie materiale de campanie, astfel încât să nu existe risc de transmitere a virusului prin oferirea materialelor de campanie.

„Regulă ar trebui să fie ca materialele să fie cu autoservire sau să fie distribuite prin Poștă sau în țiplă, dar în cazul în care materialele se distribuie din mână există obligația dezinfecției mâinilor pentru fiecare candidat”, a adăugat prim-ministrul.

Calendarul alegerilor locale 2020

Campania electorală pentru alegerile locale 2020 începe vineri, 27 august, la ora 00.00, potrivit calendarului alegerilor stabilit prin hotărâre de guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Alte repere calendaristice din timpul campaniei electorale (date-limită până la care trebuie îndeplinite sarcini pentru organizarea alegerilor):

4 septembrie – Prezentarea machetei fiecărui buletin de vot din fiecare circumscripție electorală membrilor birourilor electorale de circumscripție județeană și ai biroului electoral de circumscripție a municipiului București

10 septembrie – Confecționarea ștampilelor cu mențiunea „VOTAT” și confecționarea timbrelor autocolante

12 septembrie – Aducerea la cunoștință publică a numărului circumscripțiilor electorale, a delimitării și numerotării fiecărei secții de votare, precum și a sediilor acestora

22 septembrie – tipărirea buletinelor de vot

23 septembrie – Comunicarea reprezentanților în biroul electoral al secției de votare

24 septembrie – Completarea biroului electoral al secției de votare cu reprezentanții partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale și organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale

25 septembrie – Tipărirea listelor electorale permanente și a copiilor de pe listele electorale complementare

26 septembrie, ora 07.00 – încheierea campaniei electorale

27 septembrie, ora 07.00 – începerea procesului de vot pentru alegerile locale 2020

27 septembrie, ora 21.00 – închiderea urnelor de vot

28 septembrie – Numărarea voturilor, încheierea proceselor-verbale și întocmirea dosarelor cu rezultatele votării
Predarea către biroul electoral de circumscripție a dosarelor cuprinzând rezultatele votării în secția de votare pentru consiliul local, primar, consiliul județean sau Consiliul General al Municipiului București, președintele consiliului județean sau primarul general al municipiului București, după caz

28 septembrie – Totalizarea voturilor exprimate și atribuirea mandatelor

Măsuri sanitare în secțiile de votare

În acesct an, votul va fi diferit față de anii trecuți, din cauza pandemiei de coronavirus. După cum transmite Digi 24, secțiile de votare vor trebui dotate cu măști de protecție și materiale dezinfectante pentru membrii secțiilor și votanți.

Măsura este cuprinsă tot într-o hotărâre de guvern, care, pe lângă măsurile obișnuite legate de organizarea alegerilor (ordine publică, transportul și paza materialelor de vot etc.), stabilește și ce trebuie făcut pentru a împiedica răspândirea virusului SARS-CoV-2 odată cu procesul de vot.

Art. 3, HG 577/2020

(1) Ministerul Sănătății distribuie, prin intermediul instituțiilor prefectului, către primari, materiale dezinfectante pentru sediile secțiilor de votare. (…)

(4) În zilele de 26 și 27 septembrie 2020, președintele biroului electoral al secției de votare se va asigura că membrii biroului electoral al secției de votare și operatorii de calculator primesc și utilizează, pe durata activităților desfășurate în localul de vot, măști de protecție.

(5) Fiecare membru al biroului electoral al secției de votare și operator de calculator beneficiază, de regulă, de câte 5 măști de protecție și 5 perechi de mănuși.

(6) Instituțiile prefectului cu sprijinul primarilor asigură, prin personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare, distribuirea a câte unei măști de protecție fiecărei persoane acreditate, delegat acreditat și alegător care se prezintă la secția de votare.

(7) Instituțiile prefectului asigură distribuirea pentru ziua votării a câte unei măști de protecție fiecărei persoane care face parte din personalul de pază sau din personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare.

Costurile organizării alegerilor

Pentru organizarea alegerilor locale 2020, guvernul a alocat prin HG 578/2020 suma de 966.263.000 de lei. Cea mai mare parte din această sumă, aproape 865 de milioane de lei, revine Ministerului Afacerilor Interne, care, la rândul său, va distribui prefecturilor peste 776 de milioane de lei pentru organizarea secțiilor de vot și a procesului de vot în teritoriu.

Potrivit Digi24, vor mai primi bani, Serviciul de Telecomunicații Speciale, 60,4 milioane de lei (pentru infrastructura electronică necesară procesului de vot), Autoritatea Electorală Permanentă, 14 milioane de lei, Secretariatul General al Guvernului, Agenția Națională de Integritate și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Un capitol separat de chetluieli în acest an este alocat Ministerului Sănătății, care va primi 19 milioane de lei pentru asigurarea de materiale sanitare (măști, dezinfectanți) care să ajungă la toate secțiile de vot din țară.