Director de companie: România a pierdut mai mulți cetățeni în ultimele valuri de migrație decât în toate războaiele moderne în care a fost implicată

NewMoney 17/05/2018 | 14:57 Ştiri
Director de companie: România a pierdut mai mulți cetățeni în ultimele valuri de migrație decât în toate războaiele moderne în care a fost implicată

România a pierdut mai mulți oameni din cauza migrației din ultimii ani, decât în toate războaiele moderne în care a fost implicată țara noastră, spune Tatian Diaconu, directorul general Immochan.

„Au plecat foarte mulți români din România. Eu mi-am permis un exercițiu istoric și am constatat că în toate războaiele moderne ale României, cumulat, țara nu a pierdut 3,6 milioane de oameni câți au emigrat. E o dramă mai mare decât toate războaiele României moderne”, a declarat Tatian Diaconu, joi, la conferința „Centenar 2018: 100 de idei pentru România”, organizată de NewMoney și Romanian Business Leaders, la Brașov.

Potrivit INS, doar în 2016 din România au plecat peste 1,2 milioane de oameni. Diaconu spune că este nevoie de o schimbare ca aceștia să fie dispuși să se întoarcă în țară și încurajază românii să iasă la vot. „Schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Ieșiți la vot. Sunt mecanisme democratice prin care putem produce schimbare.

„Am încercat să repatriem, chiar în șantierul din Brașov, români plecați în Spania și Italia, în zona de construcții, dar oameni calificați, în zona de finisaje. Am angajat o firmă. Am rugat-o să meargă în cele două țări și să atragă oamenii de acolo către casă, propunându-le salarii echivalente. Știți câți am reușit să aducem înapoi? Niciunul. O să vă dau cele două motive principale pe care firma de recrutare ni le-a transmis ca feedback. În primul rând oamenii spun că nu se întorc acasă pentru că nu există continuitate. Cât timp durează șantierul dvs. de la Brașov? Trei luni? Șase luni? Vine criza. Când vine criza ne dați afară pe toți”, a adăugat el.

Șeful Immochan propune o soluție simplă pentru a rezolva această problemă: firmele să garanteze un salariu cinci ani de zile, indiferent de condițiile de piață. Astfel, cei care s-ar întoarce în țară ar avea securitate pe o perioadă medie.

Un alt motiv pentru care românii ezită să se întoarcă în țară este legat de sistemul de sănătate și educație, mai spune Diaconu. „Se gândesc la copiii lor. Preferă să trăiască printre străini, unii bine, alți nici măcar bine, gândindu-se că acei copii beneficiază de un sistem matur, stabil și decent”.

Aici, soluția nu este în mâna guvernanților însă. El spune că privatul are cheia pentru a rezolva această problemă, iar infrastructura României trebuie dezvoltată prin parteneriate de tip public-privat, sau privat-privat. „Acolo unde avem răspunsuri clare cu efecte vizibile, acolo oamenii și-au dat mâna”.

„Vă dau exemplu unui parteneriat din Brașov, un parteneriat care nu este formalizat juridic. Nu avem un contract. Nu. Noi am venit la Brașov acum șase ani și am mers la Primărie spunând că vom cumpăra 100 de hectare de teren în oraș, fosta plaformă Tractorul. Am fost entuziasmați să povestim domnului primar despre ce o să facem. După două-trei minute, domnul primar s-a lăsat în scaun și a spus <ă cred>>. Vă dau cuvântul că am înghețat. A spus dânsul că dacă vom face măcar o parte din ce am promis, Primăria va fi un partener. Și așa a fost. Ce înseamnă să fie partener? Să ne punem de acord asupra unei viziuni comune”, a mai spus Diaconu.

După Siria, România este a doua ţară din lume în topul celor care au pierdut din cauza migraţiei cei mai mulţi locuitori, anunța ProTV în februarie. Potrivit ONU, în ultimii 10 ani 3 milioane de români s-au stabilit peste hotare. Dacă înainte preferau Italia şi Spania – în ultima vreme, cei care au plecat au ales țări ca Anglia, Austria şi Belgia.

După întâlniri cu mediul de business din Iași și Râmnicu Vâlcea, caravana ”Centenar 2018: 100 de idei pentru România” lansată de Revista NewMoney, împreună cu Romanian Business Leaders, a ajuns joi la Brașov.

În 2018, revista NewMoney și Romanian Business Leaders pun cap la cap 100 de idei și soluții ale comunității de afaceri din România pentru dezvoltarea regiunilor țării în următorul secol.


Foto: Mediafax