România liberă: Pensiile speciale sunt de 11 ori mai mari decât cele normale

NewMoney 10/03/2017 | 12:39 Ştiri
România liberă: Pensiile speciale sunt de 11 ori mai mari decât cele normale

După ultima majorare a punctului de pensie, de la 1 ianuarie, valoarea pensiei medii în România a ajuns la 980 de lei, în continuare sub salariul minim net pe economie. La polul opus, există pensionari beneficiari de legi speciale, care asigură venituri lunare de invidiat, scrie România liberă.

Pensionarii sunt una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale din România. Potrivit datelor Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) , consultate de RL, pensia medie se ridica, la începutul acestui an, la suma de 980 lei, crescând cu 49 de lei după majorarea de 5,25% a punctului de pensie aprobată de Guvernul Cioloș pe final de mandat și care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie.

Mai mult, circa 85% din cei peste 4,6 milioane de pensionari plătiți din bugetul de asigurări sociale au o pensie care nu depășește 1.500 lei. De cealaltă parte, o serie de legi speciale a creat o categorie de privilegiați care câștigă pensii de peste 10.000 de lei pe lună, „subvenționate” în cea mai mare parte de la bugetul de stat. Astfel, foști angajați în sectorul aeronautic civil navigant primesc acum o pensie medie de 10.825 de lei, de 11 ori mai mare decât valoarea medie pe care o primește un pensionar obișnuit.

Citiți mai mult despre acest subiect în România liberă.

 


FOTO: Laszlo Raduly / Newmoney