România ia măsuri pentru un eventual atac chimic. Dîncu: Suntem pregătiți să instruim populația

Elena Marinescu 24/03/2022 | 17:53 Ştiri
România ia măsuri pentru un eventual atac chimic. Dîncu: Suntem pregătiți să instruim populația

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a anunțat că România se pregătește de un posibil atac chimic în Ucraina. Oficialul a dat asigurări că nu există semne că acest lucru se poate întâmpla, dar țara noastă și-a luat unele măsuri de prevenție.

„Nu avem semne de un atac chimic. Ambele tabere se acuză de posibilitatea folosirii armelor chimice. (…) Există această retorică. Trebuie să fim pregătiți, dar nu e o amenințare. Trebuie să fim pregătiți în sensul în care NATO a luat măsuri de protecție, de pildă, pentru ucraineni să se protejeze.

Și noi am început să revedem planul în cazul unui atac chimic în vecinătate. Le-am făcut deja, acum două-trei săptămâni. Suntem într-o stare de vigilență. Noi suntem pregătiți să instruim populația”, a spus Vasile Dîncu la Digi24.

Avertismentele că Vladimir Putin ar putea folosi arme chimice sub „steag fals” în războiul din Ucraina s-au înmulțit în ultima perioadă. Experții militari spun că Rusia ar putea produce arme chimice în câteva zile, chiar dacă nu ar avea stocuri.

Secretarul general al NATO: Un atac chimic al Rusiei „ar schimba enorm natura” conflictului

De altfel, fosti și actuali oficiali SUA și NATO spun că Rusia deține arme chimice, pe care nu doar că nu le-a distrus sfidând astfel tratatele internaționale pe care chiar ea le-a semnat, dar pe care a continuat să le producă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat joi că un atac chimic al Rusiei în Ucraina „ar schimba enorm natura” conflictului şi ar putea afecta ţări aliate vecine, relatează EFE, care remarcă faptul că şeful Alianţei Nord-Atlantice nu a dorit să speculeze dacă o astfel de situaţie ar motiva o reacţie de apărare a alianţei.

„Nu voi specula dincolo de faptul că NATO este mereu dispusă să apere, să protejeze şi să reacţioneze la orice fel de tip de atac împotriva unei ţări aliate”, a declarat Stoltenberg pentru presă, la sosirea sa la summitul extraordinar NATO la care liderii alianţei vor discuta criza din Ucraina, potrivit Agerpres.

Institutul pentru Studiul Războiului din Statele Unite avertizează că Rusia a stabilit deja pretextul la nivel informațional pentru a da vina pe Ucraina pentru un atac chimic sau radiologic sub steag fals, condus de ruși, împotriva civililor, ca pretext pentru escaladarea conflictului.

Precedentul Siria

În Siria, guvernul Assad a folosit arme chimice în mai multe rânduri, împotriva rebelilor, iar Rusia a dat şi atunci vina pe Vest. Iar în Marea Britanie, fostul agent secret rus Serghei Skripal şi fiica lui Iulia ar fi fost otrăviţi de agenţi ai Kremlinului cu Novicioc, un agent chimic produs în Uniunea Sovietică. Aceeaşi substanţă a fost folosită şi în cazul opozantului rus Alexei Navalnâi, un critic important al lui Vladimir Putin.