Recomandări noi ale OMS pentru tratarea pacienţilor COVID. Românii golesc farmaciile în goana după un medicament-minune

Elena Marinescu 26/01/2021 | 20:38 Ştiri
Recomandări noi ale OMS pentru tratarea pacienţilor COVID. Românii golesc farmaciile în goana după un medicament-minune

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis noi recomandări pentru îngrijirea pacienţilor COVID, inclusiv a celor care prezintă simptome persistente după vindecare. Printre altele, organizația sugerează utilizarea unor doze mici de anticoagulante pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge.

Celelalte lucruri din îndrumare care sunt noi sunt acelea că pacienţii cu COVID-19 care se află acasă ar trebui să utilizeze pulsoximetria, prin care se măsoară nivelurile de oxigen, astfel încât să se poată afla dacă (starea de sănătate) se deteriorează într-o oarecare măsură acasă şi s-ar impune mai bine îngrijire spitalicească”, a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei informări de presă. OMS a recomandat medicilor să îi aşeze pe pacienţi pe burtă pentru a îmbunătăţi fluxul de oxigen, a adăugat Harris, informează Reuters, potrivit Agerpres.

De asemenea, recomandăm utilizarea anticoagulanţilor în doze mici pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge în vasele de sânge. Sugerăm utilizarea mai degrabă a unor doze mici, deoarece dozele mai mari pot conduce la alte probleme”, a precizat purtătoarea de cuvânt a organizaţiei cu sediul la Geneva.

Ivermectina, pilula minune anti-COVID?

Medicii veterinari trag un semnal de alarmă după ce tot mai mulți clienți le-au cerut rețete pentru a cumpăra un medicament de uz veterinar despre care au auzit că ar preveni infectarea cu SARS COV 2 sau chiar ar trata boala. Stocurile de Ivermectină s-au golit peste noapte după ce mai mulți medici au lansat pe diverse canale media ideea că tratamentul antiparazitar pentru câini și pisici ar pune la pământ COVID 19.

Ivermectina este un medicament antiparazitar, utilizat de peste 40 de ani, inclus pe lista OMS a „medicamentelor esențiale”. Potrivit HotNews.ro, această moleculă antiparazitară a fost utilizată de aproximativ 3,7 miliarde de oameni la nivel mondial.

Noile dovezi au arătat că Ivermectina are proprietăți antivirale, antiinflamatorii și de inhibare a replicării SARS-CoV-2, nu numai în modele in-vitro şi la animale, ci şi în numeroase studii clinice din diferite centre de pe mapamond.

În urma finalizării studiilor clinice desfășurate în acest an, s-a ajuns la concluzia că Ivermectina are o eficacitate semnificativă atât în profilaxia (pre şi post-expunere) infecției cu SARS-CoV-2, dar și în toate stadiile de evoluție a bolii. Datele științifice au mai arătat, de asemenea, efecte benefice inclusiv la persoanele cele mai expuse riscului (vârstnici cu comorbidități, obezi, instituționalizați, etc.).

Cu toate acestea, experții avertizează că, chiar dacă cercetările de laborator au arătat că Ivermectina poate bloca multiplicarea virusului pentru că împiedică procesul de tranzit al proteinei virale spre interiorul și apoi spre exteriorul celulei atacate, procesul necesită doze foarte mari de Invermectină, peste cele recomandate consumului uman.

Recomandări noi de tratament şi pentru pacienţii români

În România, protocolul pentru tratamentul COVID a fost actualizat în luna decembrie a anului trecut. Plasma, de exemplu, nu şi-a dovedit eficienţa, motiv pentru care nu există indicaţii certe de utilizare. Medicii spun că este greşit să luăm antibiotice pentru tratarea COVID 19, dacă nu avem o infecţie bacteriană. Antiviralele sunt eficiente, dacă sunt administrate din timp, iar asimptomaticii nu trebuie să ia niciun tratament.

Remdesivirul, singurul antiviral aprobat pentru COVID-19, până acum avea indicație pentru a fi folosit când pacienții ajungeau în terapie intensivă, dar medicii, utilizându-l, și-au dat seama că este prea târziu atunci și au văzut că dacă îl dau mai devreme își dovedește eficiența. De asemenea, potrivit noului protocol, anticoagulantele trebuie administrate la toți pacienții internați, dar nu și la cei asimptomatici.

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București, explica recent la Digi24 că a fost scos din uz medicamentul Kaletra, care era utilizat până acum atât în tratamentul pacienților COVID, dar și pentru pacienții cu HIV. Kaletra a avut în prima parte a pandemiei recomandări de eficiență, dar se pare că rezultatele mai multor studii indică un rezultat fals negativ al testului Real Time PCR, o viremie foarte scăzută și de aceea recomandarea a fost limitată, pentru a vedea cum evoluează în mod natural infecția cu SRS-CoV-2.

O altă schimbare în modul de tratare a bolii este că acum se recomandă și utilizarea ibuprofenului, spre deosebire de începutul pandemiei, când se spunea că ar fi de preferat paracetamolul.

Pericol de consum de antibiotice în exces

În ceea ce privește antibioticele, în special azitromicina, aici lucrurile nu au fost bine explicate, consideră dr. Mahler. Azitromicina s-a recomandat în tratamentul infecției SARS-CoV-2 datorită efectului ei antiinflamator. La pacienții cu boli cronice, severe, cu infecții respiratorii repetate, azitromicina se administrează cu rol antiinflamator, dar la cazuri foarte puține și selecționate, nu pe scară largă. Acesta a fost algoritmul pentru care s-a introdus la nivel internațional azitromicina în tratamentul infecției cu SARS-CoV-2.

Din păcate, am ajuns în cealaltă extremă și am început să abuzăm de acest medicament și riscul să dezvoltăm la nivel național o rezistență la azitromicină în viitorul apropiat este foarte mare. Mi-e teamă să nu urmeze o pandemie de rezistență la antimicrobiene, pentru că s-a produs în această perioadă un consum de antibiotice în exces, eliberate din farmacii fără prescripție medicală și asta afectează în mod direct sănătatea populației”, a avertizat managerul Institutului „Marius Nasta”.

Fără tratament la formele asimptomatice de COVID-19

Ministerul Sănătății din România a elaborat un nou protocol de tratament al infecției cu SARS-CoV-2, publicat în Monitorul Oficial pe 3 decembrie 2020. Acest protocol aduce revizuiri asupra primului protocol, publicat în martie 2020, pe baza celor mai recente date din studiile clinice care vizează siguranța și eficiența terapiilor candidate în COVID-19.

O recomandare importantă este aceea de a nu administra tratament medicamentos în formele asimptomatice de COVID-19. Totuși, protocolul menționează importanța supravegherii atente a stării clinice și paraclinice a pacientului, pentru a identifica rapid evoluția bolii către forme mai severe, și pentru a institui tratamentul potrivit, în mod prompt.