Recomandare de lectură: „Matriarhat” – o colecție de povești despre iubirile și dezamăgirile a opt femei

Oana Borviz 20/07/2018 | 13:19 Timp Liber
Recomandare de lectură: „Matriarhat” – o colecție de povești despre iubirile și dezamăgirile a opt femei

Să scrii cu delicatețe despre lucruri cumplite este o artă pe care puțini o stăpânesc, iar Cristina Andrei este unul dintre aceștia. Ea taie fin în carnea personajelor pentru a le scoate la iveală suferin­țele, astfel încât Matriarhat devine un laborator cochet al disecției pe suflet deschis.

 Acest articol a apărut în numărul 44 (9 – 22 iulie) al revistei NewMoney

Despre lumea de astăzi putem scrie în „n“ feluri, iar colecția de literatură română „n’autor“, lansată de curând de Editura Nemira, demonstrează foarte bine acest lucru. Sunt trei volume de excepție cu care a debutat noua colecție coordonată de Eli Bădică – „Matriarhat“, de Cristina Andrei, „Anotimpuri care nu se repetă“, de Ion Pleșa, și „Territoria“, de Oleg Garaz – iar noi începem seria de reco­man­dări Nemira cu volumul de proză scurtă semnat de Cristina Andrei. O carte delicată și dură, în același timp, cu imagini din orașul românesc nu foarte actual, dar și din satul aflat în tranziție, cu povești năucitoare și portrete nuanțate în care vei re­cunoaște, cu siguranță, tipologii, cutume, fapte.

Comedie umană. Așa cum sugerează titlul, cartea Cristinei Andrei cuprinde povestiri (opt la număr) construite în jurul unor personaje feminine. Sunt femei care încearcă să croiască povești frumoase în care ele să strălucească, să fie puternice, admirate, iubite, dar care sfârșesc prin a fi dezamăgite, detestate, ignorate.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.