Recomandare de film: „Jours de France”, o dramă romantică despre o relație neortodoxă

Oana Borviz 30/06/2017 | 17:16 Timp Liber
Recomandare de film: „Jours de France”, o dramă romantică despre o relație neortodoxă

Atunci când nu mai rezistă, unii aleg să plece. Fără niciun cuvânt, fără nicio strângere de mână. Destinația lor este necunoscutul, care se dove­dește a fi, de cele mai multe ori, drumul de întoarcere spre sine.

Cum ar fi ca, într-o dimineață cuprinsă încă de întuneric, să pleci pur și simplu, părăsindu-ți iubitul, casa, și îndreptându-te spre nicăieri? Este ceea ce face Pierre atunci când decide brusc să-l lase în urmă pe Paul, să se urce la volanul unui Alfa Romeo alb și să călăto­rească bezmetic de-a lungul Franței. Ostenit, dezamăgit, nemulțumit, Pierre pornește, ca un adolescent cuprins de o melancolie grea, spre necunoscut. Patru zile și patru nopți îi va lua această călătorie, am putea spune inițiatică, în care descoperă natura, cunoaște tot felul de oameni, meditează. Nu prea con­tează ce găsește la capătul acestei aventuri. Important este că, prin ea, ajunge să vadă lumea așa cum nu a mai văzut-o niciodată până atunci. Acesta este rolul pe care actorul francez Pascal Cervo îl interpretează în „Jours de France“, un film de Jérôme Reybaud, care a rulat de curând în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), de la Cluj-Napoca.

Pe drum. Amintind, oarecum, de romanul „On the Road“, al lui Jack Kerouac, unde sunt povestite aventurile din timpul călătoriilor făcute de scriitor și de prietenii lui de-a lungul Statelor Unite ale Americii, „Jours de France“ descrie călătoria unui gay care lasă în urmă Parisul pentru o Franță rurală. Pierre folosește Grindr, cea mai mare aplicație de rețea socială gay din lume, ceea ce explică faptul că, la aproape fiecare popas pe care-l face, acesta este găzduit de un alt reprezentant al comu­nității gay. Ei, da, chiar și în Franța rurală există câte un tânăr îndrăgostit de literatură sau un proprietar de bar aflat la a doua tinerețe, care nu refuză o escapadă cu un parizian chipeș și stilat. Tot Grindr folosește și Paul (Arthur Igual) care, înțelegând că tocmai a fost părăsit, închiriază o mașină și pleacă pe urmele iubitului. În călătoria lui de patru zile care-l duce până sus, în Alpi, Pierre nu întâlnește doar homosexuali, ci și femei. De fapt, mai multe femei decât bărbați: cântăreața de club pe care o ia cu mașina după ce automobilul ei a lăsat-o în mijlocul drumului, fosta profesoară de limbă franceză, pe care o reîntâlnește într-o librărie (unde recită împreună cu ea versuri din Rimbaud), bătrâna cu păr alb care repetă mereu aceleași replici, hoața care îi fură lucrurile din mașină. Personaje bizare, singure, pe care Pierre le privește cu un amestec de curiozitate și placiditate, acceptându-le, pentru câteva mi­nute sau ore, în proximitatea sa.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.