PSD a decis chemarea premierului la Parlament pentru a da explicații despre scandalul de corupție de la Unifarm

Elena Marinescu 28/06/2020 | 18:50 Ştiri
PSD a decis chemarea premierului la Parlament pentru a da explicații despre scandalul de corupție de la Unifarm

PSD îi solicită premierului Ludovic Orban să se prezinte săptămâna viitoare în Parlament pentru a explica legăturile dintre Guvern şi cazul de corupţie de la Unifarm, a declarat, duminică, senatorul social-democrat Radu Oprea.

„Cangrena PNL este mare, cinismul lor nu cunoaște margini. În vreme ce românii erau ținuți în case, rămâneau foarte mulți dintre noi fără locuri de muncă, PNL fura cu 10 mâini, e revoltător să profiți de suferință oamenilor, să profiți de starea de urgență, de starea de alertă pentru a bagă adânc mâna în banii românilor”, a declarat Radu Oprea, senator PSD.

Potrivit acestuia, parlamentarii PSD doresc să afle dacă prelungirea stării de alertă a fost cumva conexată cu obligativitatea purtării măştilor. „Foarte mulţi dintre apropiaţii, dintre firmele care au adus măşti în ţară sunt apropiate de cercurile, sunt apropiate foarte mult de PNL şi îi solicităm premierului să răspundă la acest lucru foarte clar: dacă a prelungit tocmai pentru a putea ca aceste măşti să fie vândute?”, a adăugat el.

Un refuz al premierului de a se prezenta în faţa Parlamentului „va fi doar o sfidare jignitoare la adresa poporului român”, menţionează Oprea, care consideră că „tăcerea domnului Ludovic Orban va fi, de asemenea, o tăcere complice la scandalul de corupţie de la Unifarm şi, sigur, aşteptăm cu interes ancheta”. Senatorul PSD îi solicită „preşedintelui Iohannis să confirme sau să infirme dacă a fost informat de către instituţiile specializate ale statului român despre faptele de corupţie de la Unifarm”.

Din punctul de vedere al PSD, a arătat el, dacă nu s-a detectat la timp o astfel de acţiune de corupţie, acest lucru reprezintă o vulnerabilizare a preşedintelui şi, implicit, a statului român. „În acelaşi timp, dacă preşedintele a fost informat şi a ştiut ce se punea la cale la Unifarm, este evident că domnia sa a girat, este guvernul lui, a condus şedinţele de guvern, merge la partid, la PNL, ca un lider de facto al acestui partid, înseamnă că a girat, cumva, aceste acte”, a susţinut Oprea, potrivit Agerpres.

Parlamentarul social-democrat apreciază că şi şeful statului trebuie să răspundă la aceste întrebări legate de faptele de corupţie de la Unifarm. „Nu l-am auzit spunând nimic până acum, deşi era unul dintre campionii, apărătorul luptei anticorupţie. Pe acest subiect nu s-a pronunţat. Dacă tace acum, când corupţia se pare că a intrat în ograda PNL, a partidului său, atunci tăcerea lui nu poate fi privită decât ca o tăcere complice”.

Acuzaţii de luare de mită pentru achiziţia de echipamente de protecţie

Directorul UNIFARM, Adrian Ionel Eugen, este acuzat de procurorii DNA pentru că ar fi cerut mită 760.000 de euro pentru un contracat de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale), la începutul lunii martie. Echipamentele livrate erau neconforme. Directorul UNIFARM a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

Adrian Ionel a transmis miercuri după-amiază printr-un comunicat că instituția nu este autoritate contractantă și, prin urmare, nu este obligată să desfăşoare licitaţii publice. Totodată, el a spus că dacă măștile și combinezoanele erau cumpărate prin achiziție publică s-ar fi produs întârzieri, care ar fi dus la pierderi de vieți omenești.