Propunere-şoc. Franţa vrea să interzică Black Friday

Elena Marinescu 29/11/2019 | 10:06 Ştiri
Propunere-şoc. Franţa vrea să interzică Black Friday

Mai mulţi parlamentarii francezi şi-au anunţat intenţia de a adopta un act legislativ prin care să fie interzise vânzările la reducere de Black Friday, pe motiv că provoacă supra-consum, blocaje în trafic şi poluare.

Fostul ministru al Ecologiei, Delphine Batho, a prezentat un amendament care propune interzicerea Black Friday deoarece provoacă o risipă a resurselor şi un supra-consum. Amendamentul a fost adoptat de o comisie parlamentară şi urmează să fie dezbătut în Adunarea Naţională pe data de 9 decembrie.

Şi ministrul francez al Tranziţiei Ecologice, Elisabeth Borne, a criticat evenimentul comercial care, în opinia sa, creează „blocaje în trafic, poluare şi emisii de gaze cu efect de seră”.

Potrivit Agerpres, Elisabeth Borne a adăugat că ar sprijini Black Friday dacă acest eveniment ar fi în beneficiul micilor companii franceze, dar marii retaileri online sunt principalii beneficiari.

Parlamentarii din Hexagon invocă o serie de studii care arată că reducerile nu sunt, în realitate, reduceri, prețul la produse şi servicii fiind mai mic cu doar două procente, pe când promoția promite 20-30% în multe cazuri.

Block Friday, o campanie ecologistă

Ecologiștii francezi au pornit deja o campanie intitulată „Block Friday” ce vizează stoparea „vânzării planetei”.

În replică, o organizaţie care reprezintă sectorul de vânzări electronice din Franţa a condamnat iniţiativa privind interzicerea vânzărilor de Black Friday, un eveniment care a luat naştere în SUA, unde are loc după sărbătoarea de Thanksgiving.

În Franţa, vânzările online au crescut cu 69% în perioada evenimentului Black Friday din anul 2017, iar în acest an se aşteaptă să se înregistreze vânzări de 5,9 miliarde euro.