Programul Prima Casă: 5% din fonduri s-au epuizat în primele două săptămâni

Andreea Neferu 02/03/2018 | 18:19 Ştiri
Programul Prima Casă: 5% din fonduri s-au epuizat în primele două săptămâni

Aproximativ 5% din plafonul alocat anul acesta programului de garanții pentru credite imobiliare Prima Casă, în valoare de 2 miliarde de lei, a fost epuizat în primele două săptămâni de la aprobarea fondurilor, a spus Alexandru Petrescu, directorul genenral al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii.

”Programul a demarat pe 15 februarie și am epuizat până acum 5% din plafonul pentru anul acesta. Am procesat deja 780-800 de dosare. Primim aproximativ 60-70 de dosare pe zi. Am coborât timpul de prelucrare a unui dosar de la 21 de zile anul trecut la cinci zile anul acesta”, a spus Petrescu, prezent la forumul ”Piața imobiliară: tendințe și obiectve pentru 2018”, organizat în deschiderea Salonului Imobiliar București.

Plafonul de garanții pentru Prima Casă este cu 20% mai mic față de anul trecut, iar pentru următorii doi ani, guvernul și-a planificat să aloce 2 miliarde de lei anual acestui program, urmând ca în 2021 suma să fie redusă la 1,5 miliarde de lei.

Guvernul a redus anul acesta marja maximă de dobândă pentru programul Prima Casă de la 2,5% la 2%, atât pentru achiziția, cât și pentru construcția de locuințe. Anul trecut, costul finanțării acordate în cadrul programului Prima Casă era alcătuit, în cazul achiziției de locuințe, din rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă de cel mult 2% pe an, în vreme ce în cazul construcției de locuințe era compus din rata dobânzii ROBOR la 3 luni și o marjă de cel mult 2,5% pe an.


Sursă foto: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.