Primul “11” românesc din șahul mondial

NewMoney 21/11/2022 | 12:51 Ştiri
Primul “11” românesc din șahul mondial

La jumătatea lunii noiembrie, FIDE și Uniunea Europeană de Șah (ECU) a anunțat noua componență a Comisiilor sale până în 2026. Nu mai puțin de 11 români fac parte din acestea, iar Tiberiu Georgescu (31 de ani), Mare Maestru Internațional și managerul secției de șah al CSU ASE Superbet, va conduce Comisia Tehnică, devenind cel mai tânăr președinte de comisie FIDE.

Marele Maestru internațional și membru al conducerii FR Șah din 2021, Tiberiu Georgescu este de anul acesta noul președinte ale Comisiei Tehnice, secondat de secretarul Hendrik Petrus Du Toit (Africa de Sud). Cu un doctorat în Informatică economică și fondatorul companiei de IT Chess Coders, Georgescu devine la 31 de ani cel mai tânăr președinte de comisie FIDE. Va lucra îndeaproape cu polonezul Andrzej Filipowicz, membru onorific al FIDE din 2006 și care la 84 de ani este încă foarte activ și dispus să împărtășească experiența și know-how-ul către cei mai tineri, precizează anunțul celor de la FIDE.

“Este o mare onoare pentru mine să fiu numit președinte al Comisiei Tehnice a FIDE. Vreau să-i mulțumesc președintelui, board-ului FIDE, cât și lui Victor Bologan, mare maestru și director executiv în cadrul FIDE pentru votul de încredere acordat. Nu în ultimul rând, le mulțumesc colegilor de la Federația Română de Șah și întregii comunități șahistice din România pentru susținere. Sunt recunoscător pentru ce îmi și ne oferă șahul – devenim mai buni grație lumii care se creează în jurul celor 64 de pătrate. Este timpul să dăm la rândul nostru înapoi și să colaborăm pentru a ne asigura că șahul va continua să dezvolte noi generații. Abia aștept să cunosc restul echipei FIDE și să punem umărul la proiecte importante. Gens Una Sumus!”, a scris Tibi Georgescu într-o postare de mulțumire pe Facebook.

Alți 10 români vor face parte ca membri sau consilieri din Comisiile FIDE și ECU până în 2026:

  • Dinu-Ioan Nicula (Comisia Tehnică FIDE),
  • Ioan-Cristian Chirilă (Comisia Sportivilor FIDE),
  • Alin Câmpeanu (Comisia de Evenimente FIDE),
  • Mariana Ioniță (Comisia Socială FIDE),
  • Mihail Marin (Comisia Antrenorilor FIDE),
  • Daniel Florea (Comisia Constituțională FIDE),
  • Mădălina Lejean-Anușca, (Comisia de Educație ECU),
  • Luminița Cosma (Comisia Șahului Feminin ECU),
  • George Aurel Proorocu (Comisia Socială ECU),
  • Lucian Lipovan (Comisia de Media & Comunicare ECU).

Numirea lui Tiberiu Georgescu vine la puțin timp după ce, în calitate de căpitan al echipei de feminin a României, Georgescu a obținut medalia de argint la cea mai puternică întrecere șahistică intercluburi din Europa, Cupa Cluburilor Europene (încheiată pe 10 octombrie). O performanță pentru șahul românesc rămâne și locul șase obținut de echipa masculină condusă de Ivan Sokolov.

De altfel, participarea CSU ASE Superbet de anul acesta la Cupa Cluburilor a fost o premieră pe linie – a fost pentru prima dată în istorie, când un club din țara noastră a aliniat la start o echipă cu prima șansă la titlu și prima dată când a legitimat un jucător – Viswanathan Anand – care a depășit pragul de 2800 puncte ELO (totodată de cinci ori campion mondial și în prezent vicepreședinte al FIDE). Cel mai galonat și cunoscut club de șah din România, condus chiar de Tibi Georgescu în calitate de manager al secției de șah, și-a schimbat numele din toamna aceasta în CSU ASE Superbet, după ce Grupul și Fundația Superbet au devenit principalii sponsori.

Procedura FIDE

Rolul Comisiilor FIDE este crucial pentru deservirea celor 190 de Federații de Șah naționale care intră în acest moment în componența FIDE, iar scopul este de a îmbunătăți capacitatea tehnică și de a îndeplini obiectivele sociale ale Organizației. Potrivit aprecierilor președintelui FIDE, Arkady Dvorkovich “diferența dintre corporații și organizații precum FIDE, cu o importantă componentă socială, este că o mare parte din muncă este pe bază de voluntariat. Cei care iubesc șahul și sunt dispuși să-și dedice timpul și efortul șahului joacă un rol cheie în succesul nostru. De aceea apreciem mult pe toți cei care sunt dispuși să ne lucreze pentru noi, înțelegând că orice poziție în cadrul FIDE este pe o parte o oportunitate de a face parte din proiecte și inițiative extraordinare, dar care implică și noi sarcini și responsabilități”.

Președintele FIDE numește președinți de comisii, un Secretar și până la 3-4 consilieri, care sunt membri cu drept de vot, Federațiile continentale pot desemna, de asemenea, un membru fără drept de vot în fiecare comisie. Restul posturilor sunt ocupate după consultări ample cu președinții, continentele și federațiile. La luarea deciziei privind componența finală a Comisiilor, FIDE ia în considerare următoarele principii, încercând să găsească un echilibru optim: competențele candidaților, inclusiv antecedentele lor și relevanța pentru proiectele în derulare sau domeniile de dezvoltare așteptate; și/sau abilități de management și disponibilitate pentru a desfășura activități profesionale și în mare parte voluntare pentru FIDE; echilibrul geografic (toate continentele sunt reprezentate în fiecare comisie); echilibrul de gen (sexul mai puțin reprezentat în fiecare comisie nu trebuie să scadă sub o reprezentare de 25%).

În total, comisiile ajung să angreneze o considerabilă forță de muncă – 285 de persoane (53 din Africa, 58 din America, 61 din Asia și 108 din Europa) dintre care 78 sunt femei (27%), restul bărbați (73%).

Cu un buget anul acesta de peste 12 milioane de euro, FIDE este una dintre cele mai mari federații sportive globale, cuprinzând 199 de țări ca membri afiliați, sub forma Federațiilor Naționale de șah. Șahul a devenit astăzi un sport cu adevărat global, cu zeci de milioane de jucători pe toate continentele și peste 60 de milioane de jocuri jucate în medie în fiecare zi.