Prețul mediu al terenurilor din București a ajuns la 190 de euro/metru pătrat

Andreea Neferu 29/03/2018 | 16:17 Ştiri
Prețul mediu al terenurilor din București a ajuns la 190 de euro/metru pătrat

Terenuri în valoare de 216 milioane de euro, cu o suprafață cumulată de 116 hectare, au fost tranzacționate anul trecut în București, acesta fiind cel mai mare volum înregistrat în ultimii zece ani, potrivit companiei de consultanță imobiliară Cushman&Wakefield Echinox. Cu alte cuvinte, prețul mediu al tranzacțiilor cu terenuri realizate anul trecut în Capitală a fost de circa 186 de euro/metru pătrat.

”Ne așteptăm ca în anul 2018 terenurile altor mari foste fabrici, precum Griro, Helitube sau Aversa, care se întind pe suprafețe de aproximativ 10 hectare fiecare, sa intre în circuitul imobiliar pentru dezvoltarea unor proiecte rezidențiale, de retail sau mixte, incluzând aici și o componentă de birouri. Totodată, terenurile altor foste fabrici cu suprafețe de circa 5-6 ha, precum Ventilatorul sau Textila Dacia, sunt disponibile la vânzare și în atenția dezvoltatorilor. Astfel, pentru securizarea locațiilor cheie pentru următoarele proiecte semnificative ale Capitalei, dezvoltatorii ar putea face achiziții importante și anul acesta”, a spus Alexandru Mitrache, head of land development în cadrul Cushman & Wakefield Echinox.

Firme controlate de investitori români, precum ERES, DVD Residential Imobiliare, Eden Capital Development, Impact, Exigent Development sau H4L Development, au realizat tranzacții cu o valoare cumulată de 110 milioane de euro anul trecut, contribuind cu aproape 51% la volumul total tranzacționat. În timp ce investitorii locali s-au concentrat în principal pe terenuri pretabile pentru proiecte rezidențiale, investitori străini precum GTC, Atenor și Globalworth și-au asigurat poziții pentru noi proiecte de birouri în nordul și vestul orașului.

Cu toate acestea, în volumul total tranzacționat, cea mai mare pondere (aproape 42%) au avut-o loturile destinate proiectelor rezidențiale situate în toate zonele orașului, cu un accent mai ridicat pe zonele de nord și vest. În total, anul trecut au fost tranzacționate 48 de hectare pentru proiecte rezidențiale în cadrul cărora pot fi construite 10.000-15.000 de locuințe noi.

Cu privire la segmentul de birouri, in 2017 au fost tranzacționate cinci loturi de teren pe care pot fi construite noi spații de birouri cu o suprafață închiriabilă de circa 200.000 de metri pătrați.

Cele mai importante tranzacții cu terenuri destinate dezvoltării unor noi proiecte de retail sunt două foste fabrici – Policolor și Industria Iutei – loturi achiziționate pentru dezvoltarea unui parc de retail și a unui magazin de bricolaj.

Autostrada A1 rămâne cea mai atractivă zonă pentru segmentul logistic, întrucât CTP și P3, doi dintre principalii proprietari și dezvoltatori, au decis în 2017 să își consolideze poziția prin achiziții noi de terenuri. De asemenea, în zona Chitila, grupul polonez MLP a decis să revină pe piața locală prin achiziționarea unui teren 18,8 hectare in vederea dezvoltării unui proiect logistic de 80.000 de metri pătrați.

Perspectivele pe piața imobiliară din București rămân pozitive, însă numărul terenurilor mari din interiorul orașului, cu acces facil la utilități și mijloace de transport în comun, a început să se diminueze, potrivit Cushman & Wakefield Echinox.


Sursă foto: PwC

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.