Preţul cafelei a atins un record istoric la bursa de la Londra

Elena Marinescu 12/04/2024 | 17:27 Ştiri
Preţul cafelei a atins un record istoric la bursa de la Londra

Cotaţiile la cafea robusta au atins vineri un nou record la bursa de la Londra, pe fondul înmulţirii îngrijorărilor că recolta slabă va provoca un deficit de boabe de cafea.

Cotaţiile futures la cafeaua robusta, soiul mai ieftin utilizat pentru a produce cafeaua instant, au crescut vineri cu 2,4%, până la cel mai ridicat nivel de la debutul colectării datelor în 2008.

În total, preţurile au crescut cu 5,4% pe parcursul acestei săptămâni, fiind impulsionate de producţia mai mică din Vietnam, cel mai mare cultivator de cafea robusta, precum şi nivelul redus al stocurilor, transmite Bloomberg.

Chiar dacă Vietnamul are suficiente boabe de cafea pentru a acoperi exporturile pentru restul sezonului, unii fermieri ar putea să îşi limiteze vânzările, în aşteptarea unor preţuri mai mari, spune Do Ha Nam, preşedinte la Intimex Group, cel mai mare exportator de cafea din Vietnam.

Fondurile speculative au ieşit de pe piaţa de cacao

Piaţa cafelei a fost susţinută şi de ieşirea fondurilor speculative de pe piaţa de cacao, unde deficitele mari au dus la explozia preţurilor, pentru a intra pe piaţa cafelei.

„Speculatorii fac paralele între cacao şi cafea, ceea ce este un pic suprinzător. Principala paralelă pe care o pot face eu este că toţi arborii de cafea au îmbătrânit din cauza lipsei de lucrări în câmp şi din cauza asta vedem că recolta Vietnamului nu mai creşte”, a declarat Carlos Mera, analist la Rabobank, potrivit sursei citate de Agerpres.

Între timp s-au înmulţit şi îngrijorările cu privire la producţia de cafea din următorul sezon, în condiţiile în care vremea în Vietnam este aşteptată să rămână secetoasă în următoarea săptămână, ceea ce ar crea un stres suplimentar pentru arborii de cafea, susţin analiştii de la firma de prognoză Maxar.

În plus, viitoarele norme europene privind produsele rezultate de pe urma defrişărilor ar putea să declanşeze o grabă de a cumpăra înainte de finalul anului, când vor intra în vigoare noile norme, susţine Carlos Mera.