Președintele Iohannis promite că va gira un „acord politic” între coaliție și sindicatele din educație

Andrei Dumitru 30/05/2023 | 16:18 Ştiri
Președintele Iohannis promite că va gira un „acord politic” între coaliție și sindicatele din educație

Președintele Klaus Iohannis s-a angajat să gireze un „acord politic” între coaliția de guvernare și sindicatele din educație, au anunțat liderii sindicaliștilor după întâlnirea de la Cotroceni cu șeful statului, relatează G4Media.ro.

Marian Nistor a declarat că „există posibilitatea de detensionare, dar decizia va fi a colegilor noștri”.

„Vom consulta colegii și vom da un răspuns. (…) E o șansă optimă pentru toți colegii noștri ca problemelor lor să poată să fie rezolvate. E un angajament foarte ferm”, a susținut Marian Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a precizat, la rândul său, că președintele le-a explicat că „emiterea unui act normativ nu se poate, dar dacă se încheie un acord îl va gira”. Acesta a explicat că este vorba despre un acord politic cu șefii coaliției majoritare.

Acordul ar urma să prevadă creșterea salariilor profesorilor, dar nu imediat.

Hăncescu a precizat că miercuri este în continuare grevă generală în școli, după care urmează oricum minivacanța de 1 iunie și Rusalii.

Miercuri urmează ca sindicatele să anunțe decizia în privința continuării grevei.

Peste 20.000 de profesori au mers în marș, marți, din Piața Victoriei spre Palatul Cotroceni, liderii de sindicat fiind primiți de către președintele Klaus Iohannis, după ce negocierile purtate la Guvern au eșuat.

FOTO: Presidency.ro