Polonia a primit peste 6 miliarde de euro din fondul de redresare post-covid al UE

Elena Marinescu 15/04/2024 | 17:14 Ştiri
Polonia a primit peste 6 miliarde de euro din fondul de redresare post-covid al UE

Uniunea Europeană a plătit Poloniei 6,3 miliarde de euro, în cadrul ajutoarelor de relansarea economică, în urma pandemiei covid-19, cea mai mare plată de până în prezent făcută Varşoviei.

Fostul Guvern naţionalist şi consevator polonez, îndepărtat de la putere în octombrie, a impus reforme ale sistemului judiciar polonez prin care a încălcat statul de drept, acuză UE, care a decis să blocheze aceste fonduri.

Comisia Europeană a anunţat că este necesar ca Varşovia să atingă anumite ”jaloane” în independenţa puterii judiciare, pentru a obţine acces la bani, relatează The Associated Press, potrivit News.ro.

Ministrul polonez însărcinat cu Fondurile şi Politici Regionale, Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz a salutat tranşa şi a subliniat că valoarea aderării la UE este mai presus de bani. ”A face parte din UE dă roade, dar UE nu înseamnă doar bani, lucru pe care predecesorii nioştri l-au uitat”, a scris aceasta pe reţeaua X. ”Suntem uniţi prin valori: democraţie, oportunităţi egale, stat de drept, libertăţi civile!”, subliniază ea.

Angajament pentru restabilirea normelor democratice

Coaliţia pro-europeană de trei partide de centru-stânga condusă de către Donald Tusk a obţinut o victorie în alegerile parlamentare în octombrie şi a preluat puterea în decembrie. Ea succede Partidului Lege şi Justiţie (PiS, consevatori) după opt ani în care a impus reforme controversate în sistemului judiciar, drepturile de reproducere şi presă, care au intrat în coliziune cu valorile UE.

CE anunţa în februarie că urma să înceapă să efectueze plăţi, în urma unor angajamente ale fostului preşedinte al Consiliului European Donald Tusk de a restabili norme democratice.

Acest fond – Recovery and Resilience Facility – a fost înfiinţat în 2020. UE a adoptat un an mai târziu un plan de relansare economică în valoare de 672,5 miliarde de euro în vederea ajutării statelor membre să-şi revină mai uşor după pandemia covid-19.

Polonia urmează să primească granturi în valoare de 25,3 miliarde de euro şi împrumuturi în valoare de 34,5 miliarde de euro în planul de redresare post-covid.