Peste 600.000 de metri pătrați de birouri vor intra în piața bucureșteană în următorii doi ani

Andreea Neferu 30/01/2017 | 12:32 Ştiri
Peste 600.000 de metri pătrați de birouri vor intra în piața bucureșteană în următorii doi ani

Proiecte de birouri de aproape 600.000 de metri pătrați sunt așteptate să fie livrate în București în următorii doi ani, în contextul în care în prezent stocul modern de spații office din Capitală se ridică la 2,64 de milioane de metri pătrați, arată datele companiei de consultanță imobiliară CBRE.

Circa 40% din spațiile de birouri așteptate să fie finalizate în București în perioada 2017-2018 se află în zona de vest a orașului, 37% în zona de nord și Pipera și 15% în zona de centru. În 2017, principalele proiecte care ar urma să fie gata sunt prima fază a proiectului Timpuri Noi Square, devoltat de divizia imobiliară a IKEA – Vastint, Orhideea Towers, al austriecilor de la CA Immo, prima clădire a proiectului The Bridge al românilor de la Forte Partners, respectiv primul imobil al Globalworth Campus, dezvoltat de fondul de investiții Globalworth.

Anul trecut au intrat în piața bucureșteană 294.000 de metri pătrați de birouri, prin proiecte precum Metroffice al austriecilor de la Immofinanz sau clădirea a doua a proiectului Oregon Park, al dezvoltatorului Portland Trust.

Pe tot parcursul anului trecut, pe piața din Capitală s-au încheiat contracte de închiriere de 412.000 de metri pătrați, un record istoric, din care 29% au fost renegocieri sau prelungiri de de contracte, 23% – preînchirieri, 19% – relocări, 18% – cerere nouă sau extinderi, iar restul, tranzacții de tip surrender (prin care contractul de închiriere se termină înainte de termenul contractual) sau tranzacții prin care proprietarul unei clădiri o și ocupă cu activitățile sale.

Având în vedere că tranzacțiile de extindere și de cerere nouă de spații de birouri s-au ridicat anul trecut la circa 110.000 de metri pătrați, CBRE estimează că practic au fost create cel puțin 11.000 de noi locuri de muncă, având în vedere că în medie, spațiul ocupat de un angajat se ridică la 10 metri pătrați. Numărul de locuri de muncă ar putea fi chiar mai mare, în contextul în care în industria de outsourcing, media scade la 7-8 metri pătrați/angajat.

„Ne așteptăm ca în 2017 să avem o cerere similară cu cea din 2016”, afirmă Răzvan Iorgu, managing director al CBRE.

Chiria prime din București, adică pentru spațiile de birouri centrale, se ridică la 18,5 euro/metru pătrat, iar rata medie de neocupare a clădirilor de birouri din Capitală s-a ridicat la finalul anului trecut la 11,7%.


FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.