Peste 55.000 de imigranţi fără acte arestaţi în decembrie la frontierele SUA, inclusiv un număr-record de familii

NewMoney 10/01/2019 | 13:26 Ştiri
Peste 55.000 de imigranţi fără acte arestaţi în decembrie la frontierele SUA, inclusiv un număr-record de familii

Peste 50.000 de imigranţi au fost arestaţi în decembrie la frontierele Statelor Unite – inclusiv un număr-record de familii, potrivit unor statistici publicate în toiul unui conflict în centrul căruia se află zidul pe care preşedintele Donald Trump vrea să-l ridice la frontiera de sud, relatează AFP, citat de News.ro.

Grăniceri au reţinut 50.753 de imigranţi în neregulă, un nivel comparabil celor anunţate în octombrie şi noiembrie, însă mult mai mare faţă de cel de la începutul anului trecut şi din 2017.

Aproape 27.000 dintre ei sunt familii, în contextul în care în 2017 erau, în medie – pe lună – 13.000, a precizat miercuri Departamentul Securităţii Interne într-un comunicat, evocând o ”cifră-record”.

Iar 95% dintre acste familii provin din ţări sărace şi violente din America Centrală -Guatemala, Honduras şi Salvador.

În trecut, arestări ale unor imigranţi fără documente vizau mai ales bărbaţi mexicani, veniţi singuri să caute de lucru, care puteau fi trimişi înapoi acasă cu uşurinţă.

Familiile provebind din America Centrală depun adesea cerei de azil, ceea ce împiedică expulzarea lor atât timp cât cererea nu a fost analizată.

Clasă politică recunoaşte că, în lipsa unor mijloace suficiente pentru a primi aceste familii şi a le analiza dosarele, exstă o ”criză umanitară la frontieră”.

Locatarul Casei Albe, Donald Trump, a evocat şi o criză ”securitară” şi a dat asigurări că infractori şi terorişti se ascund în acest flux de imigranţi.

El cere 5,7 miliarde de dolari Congresului în vederea finanţării unui zid la frontiera cu Mexicul, singurul mijloc, în opinia sa, de oprire a acestor sosiri.

Miliardarul a părăsit miercuri o întâlnire cu lideri din opoziţia democrată, după ce a solicitarea i-a fost respinsă din nou.

Înfruntarea între Trump şi opoziţie este cauza unei paralizii parţiale a administraţiei federale de la 22 decembrie.


Foto: Hepta/Mediafax