Pandemia COVID-19 i-a făcut pe români să se împrumute mai mult la bănci

Elena Marinescu 06/08/2020 | 21:18 Ştiri
Pandemia COVID-19 i-a făcut pe români să se împrumute mai mult la bănci

Băncile din România au acordat credite noi populaţiei şi companiilor în valoare de peste 23,1 miliarde de lei, în perioada martie-iunie 2020, a informat Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

”Volumul creditelor noi acordate populaţiei şi companiilor, în cele patru luni de la debutul pandemiei, reprezintă 8,5% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii iunie 2020. Băncile din România au acordat credite noi populaţiei şi companiilor în valoare de peste 23,1 miliarde de lei, în perioada martie-iunie 2020.

Soldul creditului neguvernamental, care totalizează peste 270 miliarde lei în luna iunie 2020, este calculat ca diferenţa dintre totalul creditelor acordate populaţiei şi companiilor şi rambursările parţiale şi totale, precum şi vânzările de credite. Pentru analiza riguroasă a evoluţiei creditelor, unul dintre cei mai relevanţi indicatori este cel care se referă la creditele noi”, precizează ARB.

Creditarea a fost impulsionată în special de creditele acordate pe zona companiilor, arată asociaţia. ”În perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă, în lunile martie-iunie 2020, populaţia a accesat credite noi în valoare de 9,8 miliarde lei, ponderea în totalul creditelor noi accesate fiind de 42,5%. Repartiţia pe monede arată că populaţia a accesat preponderent credite în lei, în proporţie de 96%, conducând la eliminarea riscului valutar. Creditele în lei accesate de populaţie înseamnă puţin peste jumătate din totalul creditelor în lei”, potrivit ARB.

În cele patru luni de restricţii, martie-iunie 2020, companiile au contractat credite în valoare de 13,30 miliarde lei, ceea ce echivalează cu 57,5% din totalul creditelor noi acordate în sectorul neguvernamental. Companiile au accesat în principal credite noi în lei, aproape jumătate din total, precum şi credite în euro şi dolari. În ceea ce priveşte creditele în euro, peste 90% dintre valoarea totală a fost contractată de persoanele juridice, în sumă de 4,1 miliarde lei echivalent.

Creditele noi în dolari au reprezentat aproximativ 3,3% din totalul creditelor noi accesate, fiind contractate de persoanele juridice. Din totalul de 23,1 miliarde lei de credite noi acordate de la debutul pandemiei, peste trei sferturi (77,25%) reprezintă ca valoare creditele în lei, respectiv 17,85 miliarde lei.