(P) Cum îți gestionezi banii în perioadele de incertitudine politică și socială

NewMoney 21/07/2022 | 14:15 Ştiri
(P) Cum îți gestionezi banii în perioadele de incertitudine politică și socială

Frica unei schimbări sociale bruște ne bântuie pe toți. Perioada pandemică nu s-a terminat, iar la graniță avem un război, ceea ce înseamnă că sentimentul de nesiguranță este prezent în viața oricăruia dintre noi. Dacă pandemia ne-a învățat ceva, este că trebuie să ne punem, fiecare în parte, la adăpost pentru a depăși această perioadă instabilă. Iar cel mai simplă metodă de a-ți crea o bulă de liniște este să îți gestionezi banii în așa fel încât să îți creezi o pătură de siguranță.

Lasă cheltuielile urgente în baza creditelor

Ultimul lucru la care te gândești atunci când vrei să economisești bani este să iei un credit. Însă, în realitate, ele sunt un colac de salvare, în special atunci când vrei să îți stabilizezi situația financiară. Nu ar trebui să îți fie frică să împrumuți bani, desigur, atâta timp cât ești responsabil și introduci în buget rata lunară.

Cheia este să cunoști piața de creditare și să apelezi la cel mai bun produs pentru tine. Astfel, atunci când vrei să pui bani deoparte și apar situații neprevăzute, apelează la un credit rapid, ușor de luat. Poți să găsești unul cu o dobândă concurențială, care să nu te împovăreze. Iar tu poți să continui economisirea până îți atingi scopul financiar, fără să îți fie frică de imprevizibil.

Creează-ți un buget personal

Secretul economisirii, atunci când ai un venit limitat, este bugetarea acestuia. Indexează toate cheltuielile pe care le ai în fiecare lună. Așa vei afla care este procentul din venit care îl dai pe facturi, chirie, rate și cât de mulți bani lași la supermarket. În funcție de aceste cheltuieli, trebuie să îți împarți banii și să creezi o categorie nouă: fondul de economii. Există mai multe moduri de a crea un buget personal, însă ideal ar fi ca la început să îți lași puțin timp pentru a te ajuta la noul stil de cheltuire a banilor și pentru a ajusta aceste categorii, satisfăcându-ți astfel toate nevoile.

Redu cheltuielile

Pentru a putea economisi trebuie să reduci din cheltuieli. În primul rând, vezi ce abonamente nu folosești sau pot fi înlocuite cu variante mai ieftine. Serviciile de streaming, abonamentul la sală sau abonamentele pentru diferite servicii cu siguranță nu sunt toate vitale. Poți renegocia și abonamentul la telefon sau la internet sau poți căuta un provider mai ieftin, care oferă aceleași servicii. De asemenea, coșul de cumpărături poate să fie mai mic. Ia cu tine întotdeauna o listă de cumpărături pentru a te asigura că nu pui în coș mai mult decât este necesar. Aceste mici trucuri te vor lăsa cu bani în buzunar, pe care poți să îi depui în contul de economii.

Consolidează-ți contul de economii

Atunci când ai un cont de economii este viața este mult mai simplă, deoarece ai garanța că îți poți susține stilul de viață dacă se întâmplă ceva neașteptat. Dar, dacă îți consolidezi contul de economii, atunci anxietatea legată de bani dispare. Desigur, este mult mai ușor de spus decât de făcut, în special atunci când ești obișnuit să îți cheltui tot salariul. Economisirea este un stil de viață. Trebuie să îți intre în reflex să cumperi cumpătat și să pui deoparte tot ce îți rămâne.

În cazul în care nu ai făcut asta până acum, cel mai simplu mod de a economisi bani este să virezi o anumită sumă de bani în contul de economii, imediat ce încasezi salariul. De asemenea, mai poți să pui deoparte sume mici de bani, cum ar fi restul de la cumpărături. Într-adevăr, nu vei economisi foarte mult, dar este un punct de plecare.

Refinanțează creditele existente

Unul dintre motivele pentru care nu poți economisi și trăiești de la salariu la salariu este faptul că ai foarte multe cheltuieli obligatorii. Iar dacă factura la curent nu poți reduce la zero, ai nevoie de servicii de telefonie și internet, ratele la bănci pot fi reduse, dacă le refinanțezi. Poți opta să prelungești creditul, reducând astfel rata lunară sau să iei un alt credit cu dobândă mai mică. Dacă alegi a doua variantă, trebuie să te informezi foarte bine care sunt ofertele pentru a găsi cel mai bun produs pentru nevoile tale.

Un calculator de credite, cum este Finbino te poate ajuta în acest sens, deoarece îți indică rata lunară pentru suma pe care vrei să o împrumuți, dar și alte detalii despre fiecare credit în parte. Odată ce ai făcut acest pas și plătești mai puțin pe lună, vei putea să economisești mai ușor.