Oficial EMA: Există o legătură între vaccinul anticovid AstraZeneca şi tromboză

NewMoney 06/04/2021 | 13:23 Ştiri
Oficial EMA: Există o legătură între vaccinul anticovid AstraZeneca şi tromboză

Un reprezentant al Agenţiei Europene a Medeicamentului (EMA), Marco Cavaleri, confirmă existenţa unei ”legături” între vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca-Oxford şi cazuri de tromboză observate după administrarea acestui vaccin, într-un interviu acordat cotidianului italian Il Messaggero, publicat marţi și citat de AFP.

„În opinia mea, putem spune acum, este clar că există o legătură cu vaccinul. Ce cauzează această reacție, totuși, nu știm încă”, spune Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Legătura dintre vaccinul AstraZeneca și tromoboză, discutată zilele acestea de EMA

„Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar trebuie totuși să înțelegem cum se întâmplă”, adaugă el, în timp ce EMA se va întâlni pe dosar în perioada 6-9 aprilie.

„Încercăm să obținem o imagine precisă a ceea ce se întâmplă, să definim exact acest sindrom datorat vaccinului (…) Dintre persoanele vaccinate, există un număr de cazuri de tromboză cerebrală la tineri mai mare decât ne-am așteptat”, a spus el din nou.

De câteva săptămâni, au apărut suspiciuni cu privire la posibile reacții adverse grave, dar rare, după observarea la persoanele vaccinate cu AstraZeneca a cazurilor de tromboză atipică.

Zeci de cazuri au fost deja identificate, dintre care mai multe au dus la deces. În Marea Britanie, au existat 30 de cazuri și șapte decese dintr-un total de 18,1 milioane de doze administrate începând cu 24 martie.

Până în prezent, EMA a susținut că „nu este dovedită nicio legătură cauzală cu vaccinul”, chiar dacă este „posibil” și că beneficiile vaccinării împotriva coronavirusului depășesc întotdeauna riscurile.

Pentru Paul Hunter, specialist în microbiologie medicală la Universitatea din East Anglia, intervievat de AFP, „dovezile indică mai degrabă în direcția că vaccinul Oxford-AstraZeneca este într-adevăr cauza”.