Odiseea unui traficant de aur

Mimi Noel 14/04/2017 | 14:49 Global
Odiseea unui traficant de aur

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Tone de aur ilegal ajung anual pe piața inter­na­țională. Cazul unui puști din Chile de 21 de ani care, fără sprijinul unei rețele în spate, a reușit să comercializeze aur ilegal în valoare de 80 de mili­oane de dolari le-a permis autorităților chiliene și americane să documenteze cu precizie cum este traficat transnațional prețiosul metal.

Minutele treceau, Harold Vilches privea răbdător cum vameșii de pe aeroportul internațional Santiago îi controlau bagajele. Avea înăuntru aproape 20 kg de aur solid, în valoare de aproape 800.000 de dolari, și tot ce își dorea studentul de 21 de ani era să prindă zborul de noapte spre Miami. Ajunsese cu șase ore mai devreme la aeroport, anticipând că s-ar putea să apară ceva probleme – aflase, de pil­­dă, că vameșii făcuseră capturi importante de la tra­­ficanții concurenți. Dar Vilches, direct sau prin in­­terpuși, mai făcuse de zeci de ori asta. Pregătise cu grijă pașaportul fals. Era sigur că nu va avea nicio pro­blemă. În timp ce aștepta, a dat un mesaj în Flo­­rida, informând că aproape a trecut de vamă.

Urma să dea mai departe aurul contactului care-l aștepta pe aeroportul din Miami. De acolo, ajungea direct la NTR Metals Miami LLC, o companie care cumpără aur pe care apoi îl revinde unor terți. Sediul sărăcăcios al NTR contrastează puternic cu su­­mele pe care acest business le vehiculează în mod curent. Potrivit evaluărilor anchetatorilor și unor surse apropiate investigației, compania din Miami a cumpărat aur de cel puțin 3 miliarde de dolari din America de Sud în ultimii patru ani. O mare parte din cantitatea de aur provine din ope­rațiuni de extracție ilegale.

PE CONT PROPRIU. În doar doi ani, Vilches a câș­tigat tot mai mult teren în rândul traficanților de aur din America Latină. Chiar dacă abia împlinise vârsta să poată comanda legal o bere în Miami, obținuse un contract de 100 de milioane de dolari să livreze aur unei companii din Dubai. În scurta lui carieră, a cumpărat și revândut aproape 1.800 kg de aur, în mare parte ilegal, potrivit procurorilor chilieni și anchetatorilor americani.

În seara aceea de 28 aprilie 2015, Vilches pre­gătise pentru vameși povestea cu care îi păcălise de atâtea ori – aurul provenea din monezi cum­părate de la diverși clienți pe care le transformase apoi în lingouri. De data aceasta, vameșii nu l-au crezut. I-au confiscat aurul. Pe el l-au lăsat să plece. Investi­ga­torii și Policía de Investigaciones (echivalentul chi­li­an al FBI) îl monitorizau pe Vilches de luni de zile, interceptându-i mesajele și documentele de export pe care le depunea. Îi interesa pentru cine lucra puș­tiul. „Întotdeauna e cineva în spate“, a declarat José Luis Pérez, procurorul chilian de caz.

Așa că, timp de 15 luni, autoritățile chiliene l-au lăsat să-și continue traficul cu aur ilegal, sperând că astfel va devoala întreaga rețea. I-au monitorizat telefoanele și au urmărit curierii. Au descoperit că tra­ficanții aduceau aurul din sudul Perului pe rute din munții Anzi sau din vestul Argentinei, care apoi ajungea în Santiago, la sediul lui Vilches, botezat de polițiști „buncărul“. Acolo tânărul evalua, cântărea și achita cantitățile de aur. Îl topea și-l transforma în lingouri. Urma zborul spre Miami, unde mergea fie el personal, fie o rudă.

Surprinzător, poliția nu a identificat niciodată rețeaua pentru care lucra și care, se presupune, îl proteja pe Vilches. Nu exista un pește mai mare. În august 2016, l-au arestat. Potrivit anchetatorilor, prin mâinile puștiului au trecut cantități în valoare de 80 de milioane de dolari comercializate prin companii fantomă înregistrate de acesta în Chile și Miami. A început un proces împotriva lui, a soției și a tatălui, dar, deocamdată, cazul a rămas deschis. În prezent, Vilches este în arest la domiciliu de la 10 dimineața la 6 seara.

În schimbul acestei libertăți, Vilches a oferit in­for­mații care le-a permis autorităților chiliene și Ministerului de Justiție american să documenteze un caz de trafic uriaș cu aur la nivel transnațional. Este vorba de tone de aur de contrabandă care ajun­­g anual pe piața internațională.

DEFICITUL ȘI AURUL ILEGAL. În ultimii 15 ani, con­­sumul global de aur a crescut cu aproape 1.000 de tone pe an, până la 4.300 de tone, potrivit Consi­liului Mondial al Aurului, cu sediul la Londra. Ope­ra­țiunile miniere legale nu au ținut pasul cu cere­rea, prin urmare minele ilegale controlate de grupuri criminale, care acoperă un teritoriu vast – de la Amazon până în Africa Centrală, compensează acest deficit, conform Verité, un ONG din Massachussetts specializat pe piața neagră a aurului. Un studiu din 2016 arată că, într-un singur an, 40 de tone de aur provenit din mine ilegale din cinci țări din America Latină au ajuns în SUA – aproape dublu față de cantitatea exportată legal.

Minele de aur ilegale din America de Sud, majoritatea amplasate în bazinul amazonian, sunt zone extrem de toxice unde muncitorii folosesc mercur și furtunuri de incendiu pentru a extrage aur. Potrivit informa­­ții­­lor obține de ONU, industria aceasta se bazează pe exploatarea minorilor, distruge mediul și încurajează prostituția în jurul taberelor din preaj­­­ma minelor. Aurul circulă apoi de la un traficant la altul, ajunge la o rețea unde este rafinat și vândut pe piața neagră internațională.

Vilches, un orășean crescut mereu în preajma prețiosului metal, nu cunoscuse niciodată această latură a industriei.  Tatăl său, Mario, deținea un ma­gazin de bijuterii, iar unchiul său, Enrique Vilches, a pus bazele Joyas Barón, un lanț de 18 magazine de bijuterii. Unchiul a atras de mai multe ori atenția autorităților pentru evaziune fiscală și nereguli contabile de 18 milioane de dolari – în 2015, a fost con­damnat cu suspendare la cinci ani.

Până la 15 ani, Vilches a lucrat pentru afacerea tatălui său. În 2013, a intrat la facultatea Mayor din Santiago pentru a studia administrarea afacerilor. Tatăl său a suferit un atac de cord și a trebuit să se concentreze pe afacerea familiei. S-a decis să facă bani cu adevărat, adică să intre în afacerea cu can­tități mari de aur.

CUM AM DEVENIT TRAFICANT. Prima mutare – să-l convingă pe Gonzalo Farias, exportator de metale să-l accepte ca furnizor. În 2013, Vilches i-a livrat pentru prima dată lui Farias aproape 3 kg de aur cumpărat legal în Chile. Pe măsură ce colabora cu Farias, își dorea cifre tot mai mari. Așa că, la un moment dat, a decis să-l ocolească și a încheiat un contract direct cu Fujairah Gold, o companie din Dubai cu care Farias lucra. În iunie 2014, Vilches a semnat un con­tract în care se angaja să livreze 2.721 kg de aur într-un an în Dubai. În prima lună – 40 kg. Evident, nu avea banii necesari să cumpere atâta aur odată, așa că cei din Dubai i-au dat acces la un cont de 5,3 mi­­lioane de dolari. A fost marea lui lovitură: contractul va­lora la final peste 100 de mi­lioane de dolari, din care profitul lui varia între două și șase milioane de dolari.

De data acesta, pentru a onora contrac­­tul nu mai putea folosi și topi doar mo­nede și bijuterii de aur din Chile. Era in­suficient. Așa că a decis să devină traficant. Nu i-a fost greu: a căutat pe Google dealeri de aur din Peru. L-a găsit pe Rodolfo Soria Cipriano, unul dintre cei mai prolifici exportatori din țară, potrivit pu­bli­cației peruane El Comercial. A primit rapid răs­­puns. Dacă are cash, va primi aurul dorit.

Vilches susține în fața anchetatorilor că nu a întrebat de unde pro­­vi­­ne aurul. Cert este că s-a sustras con­­troalelor de export și a mutat aurul din Peru în Chile fără să plătească taxele afe­rente, susțin procurorii. Soria l-a introdus apoi într-o rețea mai mare de furnizori de la care Vilches aranja să cumpere aur pe WhatsApp. De la mijlocul lui 2014, a făcut cel puțin zece călătorii între Peru și Chile cu socrul său, având în mașină de fiecare dată cam două milioane de dolari cash.

A început cu cinci drumuri pe lună către Peru, apoi a angajat curieri, care îi livrau aurul direct în Santiago. În august 2014, a avut primele probleme – un transport i-a fost confiscat la vamă. S-a decis să re­nun­­țe la contractul cu compania din Dubai, era prea riscant pentru că, logistic, presupunea mulți pași. Nu i-a fost însă ușor cu avocații companiei Fujairah, care au bănuit că minte și că aurul provenea din surse ilegale. După doi ani, avea de înfruntat pri­­me­­le acuzații – fraudă de 5,2 milioane de do­lari, sus­­ți­­neau avocații Fujairah Gold. Deși avocatul lui Vil­­ches spune că singura problemă este legată de nerespectarea contractului, cei de la Fujairah merg mai departe cu procesul pentru a-și recupera banii. După aventura cu compania din Dubai, Vilches a căutat noi cumpărători. Prin același Soria a ajuns la Elemetal LLC, compania-mamă a NTR din Miami. Vilches le-a povestit procurorilor că a mers în Flo­ri­da, unde s-a întâlnit cu doi directori ai NTR – Renato Rodriguez, director de vânzări pe zona Ame­ricii Latine, și Samer Barrage, care superviza ope­­ra­­țiu­­nile din Miami. „Și-au dat seama că e ceva cu au­­rul de la mine pentru că avea o puritate prea ma­­re. Câteva luni mai târziu le-am spus direct că este aur de contra­­ban­­dă.“ Vil­­ches mărturisește că cei doi l-au sfă­­tuit să falsifice documentele pentru va­­mă. Cei doi neagă. Rodriguez susține că NTR a avut încredere în do­cumentele fur­­ni­­zate de Vilches și că acesta din urmă min­­te în legătură cu acceptul lor pentru au­­rul de contrabandă.

Pentru ca aurul să pară legal, Vilches a recurs la transformarea aurului în lingouri cu elemente de certificare privind greu­tatea și puritatea. Recunoaște că a învățat să topească aurul și să-l transforme în lingouri, uitându-se la tutoriale video pe YouTube.

Prima livrare către NTR Metals Miami a fost făcută în decembrie 2014, într-o ser­vietă plină de lingouri. În primul său an de business, Vilches a livrat 1.414 kg de aur în valoare de peste 57 de milioane de do­la­ri. Potrivit anchetatorilor chilieni, Vil­ches a făcut zece livrări către NTR, toate ile­gale, dat fiind că a falsificat documentele vamale și nu a plătit nicio taxă pentru marfa exportată. Tot anchetatorii chilieni susțin că dețin dovezi (declarațiile și schim­­bul de mesaje cu Vil­ches) că cei de la NTR știau că aurul era de contra­bandă.

În discuția cu cei de la FBI, Vilches a povestit că, la începutul lui 2015, Rodriguez și Barrage l-au chemat la Miami și i-au propus să le găsească un furnizor de aur în Africa. Vilches susține că cei doi i-au propus de fapt să le seteze o operațiune de trafic ilegal de aur care să le asigure lunar livrarea unei tone pe lună din metalul prețios. Dacă reușea, pu­tea să ruleze lunar suma de 20 de milioane de do­la­ri, tranzacționând însă aur ilegal. Nu era o treabă ușoară. „Mi-au spus că, din cauza standardelor de conformitate, NTR nu putea accepta aur din Afri­ca“, le-a spus Vilches celor de la FBI. „Așa că mi-au propus să fac export din Africa în Chile și de acolo să livrez în Miami către NTR.“

AVENTURA AFRICANĂ. Vilches a zburat în Tanzania, unde a stat o lună și a vizitat mai multe depo­zi­te ilegale de aur și a negociat cu comercianți sud-africani și camerunezi. Le-a spus celor de la FBI că în tot acest timp a ținut legătura cu cei doi de la NTR. A fost pă­­că­­lit cu 300.000 de dolari de cineva care s-a dat drept furnizor. Tanzania a devenit aproape un coș­­mar când a fost luat pe sus de niște tipi înarmați, – forțe guvernamentale de securitate a pre­­supus el – și interogat ore întregi într-o cameră obscură despre afa­­ce­­rile pe care le are în Tanzania. A răsuflat ușu­rat că a scăpat cu viață. Cei doi directori ai NTR neagă că i-ar fi sugerat lui Vilches să se aprovizio­neze din Afri­­ca.

În ciuda problemelor din Tanzania, 2015 a fost to­tuși un an bun pentru Vilches. Și-a cumpărat o casă de un milion de dolari pe malul unui lac. A investit 150.000 de dolari într-o clădire for­­ti­­fi­­cată din Recoleta (în vecinătatea orașului Santiago). Aici era locul unde Vilches transforma aurul ile­­gal în lingouri cu scopul de a înlătura orice suspi­ciuni la vamă. Lingourile erau marcate cu însemnele Aurum Metals LLC, companie pe care și-a înființat-o în Miami. Tot aici, ținea ascunși bani și documente false.

NTR Metals Miami este una dintre cele 49 de fili­ale ale NTR Metals sau Elemetal Direct, una dintre cele opt divizii ale firmei Elemetal LLC din Dallas. Elemetal Direct vinde aurul ca având o puritate de 99,99%, susține că este certificat și că provine din exploatări legale. Pe site-ul companiei este postată o copie a certificării London Bullion Market Association (LBMA stabilește rata mondială de referință pentru aur și argint, n.r.). Aelred Connelly, purtă­to­rul de cuvânt al LBMA, a refuzat să comenteze despre certificarea Elemetal. Amjad Rihan, fost auditor în cadrul Ernst&Young, susține că este ușor de pă­călit un audit.

Potrivit legislației europene și americane, companiile trebuie să se asigure că furnizorii lor nu cum­pără de la mine ilegale și că lanțul de aprovizionare este curat.

ÎNCEPUTUL SFÂRȘITULUI. Noaptea de 28 aprilie 2015. Vameșii de pe aeroportul Santiago găsesc și confiscă cele cinci lingouri din bagajul lui Vilches. Poliția din Chile l-ar fi arestat, dar procurorii au decis să-l mai lase liber pentru a aduna do­vezi, siguri că vor ajunge la peștele mai mare. Așa că Vilches a continuat să importe și să exporte aur ilegal.

Lațul s-a strâns la începutul lui 2016, când bănci din Chile și Miami au început să observe tranzacții suspecte cu sume uriașe și închideri de cont. A urmat procesul deschis de compania din Dubai. În cele din urmă, poliția l-a arestat pe Vilches și i-a con­fiscat suma de 300.000 de dolari și aurul găsit în buncărul din Santiago. Pus în fața mai multor capete de acuzare, printre care spălare de bani și eva­­ziu­­ne fiscală, Vilches a acceptat să coopereze.

În prezent, Vilches și NTR Metals se află în centrul unei anchete de amploare inițiate de Ministerul de Justiție american, Procuratura Economică din Chile, autorități de resort din Peru și Ecuador, potrivit procurorului chilian Pérez. În octombrie 2016, agenți ai FBI și procurori americani de la biroul din Miami au mers în Chile pentru a-l intervieva pe Vilches. I s-a spus că poate obține imunitate în SUA, dacă va depune mărturie. Orele de con­­fe­­siune în fața a 15 oameni ai legii s-au transformat într-un adevărat spectacol, a dezvăluit un anchetator prezent în mica încăpere. „Ne lipsea doar pop-corn-ul“, a spus acesta, râzând. Adus la audiere la Miami, Vilches le-a spus juraților cum a fost ins­truit de cei de la NTR să pună bazele unei structuri de mici companii în SUA prin care să poată jongla cu aurul ilegal și cum să albească documentele, sus­țin cei familiari cu procesul. Elemetal și NTR Metals Miami au refuzat să facă vreun comentariu legat de această anchetă.

Acum, Vilches nu mai trăiește pe picior mare, s-a mutat într-un apartament dintr-un cartier sără­că­cios din Santiago. Pentru că a cooperat, nu va primi închisoare pentru trafic, dar are de rezolvat alte ca­­­pete de acuzare, precum evaziunea fiscală.

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Traficul galben” color=”juicy_pink”][vc_column_text]Aurul este al cincilea produs traficat din lume, înaintea țigărilor, mâncării sau banilor. Pe primul loc se află traficul de persoane.[/vc_column_text][vc_column_text]PABLO ESCOBAR. Agenții federali l-au arestat pe 17 martie pe managerul NTR Metals, Juan Granda, poreclit Pablo Escobar al zilelor noastre, pentru trafic de aur ilegal pe teritoriul SUA.

LOVITURA. Contractul lui Vilches cu compania Fujairah Gold din Dubai ar fi valorat peste 100 de milioane de dolari, din care profitul lui ar fi fost între două și șase milioane de dolari.

LA NEGRU. Circa 40 de tone de aur provenit din mine ilegale sud-americane au ajuns în SUA în 2016, dublu față de cantitatea exportată legal. Majoritatea minelor ilegale de aur din America de Sud sunt amplasate în bazinul amazonian.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 


Articol preluat din BloombergBusinessweek

de Michael Smith și Jonathan Franklin, adaptare de Mimi Noel

Cu contribuția lui Ben Bartenstein

FOTO: Guliver / Getty Images

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.