Odiseea unui traficant de aur

Mimi Noel 14/04/2017 | 14:49 Global
Odiseea unui traficant de aur

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Tone de aur ilegal ajung anual pe piața inter­na­țională. Cazul unui puști din Chile de 21 de ani care, fără sprijinul unei rețele în spate, a reușit să comercializeze aur ilegal în valoare de 80 de mili­oane de dolari le-a permis autorităților chiliene și americane să documenteze cu precizie cum este traficat transnațional prețiosul metal.

Minutele treceau, Harold Vilches privea răbdător cum vameșii de pe aeroportul internațional Santiago îi controlau bagajele. Avea înăuntru aproape 20 kg de aur solid, în valoare de aproape 800.000 de dolari, și tot ce își dorea studentul de 21 de ani era să prindă zborul de noapte spre Miami. Ajunsese cu șase ore mai devreme la aeroport, anticipând că s-ar putea să apară ceva probleme – aflase, de pil­­dă, că vameșii făcuseră capturi importante de la tra­­ficanții concurenți. Dar Vilches, direct sau prin in­­terpuși, mai făcuse de zeci de ori asta. Pregătise cu grijă pașaportul fals. Era sigur că nu va avea nicio pro­blemă. În timp ce aștepta, a dat un mesaj în Flo­­rida, informând că aproape a trecut de vamă.

Urma să dea mai departe aurul contactului care-l aștepta pe aeroportul din Miami. De acolo, ajungea direct la NTR Metals Miami LLC, o companie care cumpără aur pe care apoi îl revinde unor terți. Sediul sărăcăcios al NTR contrastează puternic cu su­­mele pe care acest business le vehiculează în mod curent. Potrivit evaluărilor anchetatorilor și unor surse apropiate investigației, compania din Miami a cumpărat aur de cel puțin 3 miliarde de dolari din America de Sud în ultimii patru ani. O mare parte din cantitatea de aur provine din ope­rațiuni de extracție ilegale.

PE CONT PROPRIU. În doar doi ani, Vilches a câș­tigat tot mai mult teren în rândul traficanților de aur din America Latină. Chiar dacă abia împlinise vârsta să poată comanda legal o bere în Miami, obținuse un contract de 100 de milioane de dolari să livreze aur unei companii din Dubai. În scurta lui carieră, a cumpărat și revândut aproape 1.800 kg de aur, în mare parte ilegal, potrivit procurorilor chilieni și anchetatorilor americani.

În seara aceea de 28 aprilie 2015, Vilches pre­gătise pentru vameși povestea cu care îi păcălise de atâtea ori – aurul provenea din monezi cum­părate de la diverși clienți pe care le transformase apoi în lingouri. De data aceasta, vameșii nu l-au crezut. I-au confiscat aurul. Pe el l-au lăsat să plece. Investi­ga­torii și Policía de Investigaciones (echivalentul chi­li­an al FBI) îl monitorizau pe Vilches de luni de zile, interceptându-i mesajele și documentele de export pe care le depunea. Îi interesa pentru cine lucra puș­tiul. „Întotdeauna e cineva în spate“, a declarat José Luis Pérez, procurorul chilian de caz.

Așa că, timp de 15 luni, autoritățile chiliene l-au lăsat să-și continue traficul cu aur ilegal, sperând că astfel va devoala întreaga rețea. I-au monitorizat telefoanele și au urmărit curierii. Au descoperit că tra­ficanții aduceau aurul din sudul Perului pe rute din munții Anzi sau din vestul Argentinei, care apoi ajungea în Santiago, la sediul lui Vilches, botezat de polițiști „buncărul“. Acolo tânărul evalua, cântărea și achita cantitățile de aur. Îl topea și-l transforma în lingouri. Urma zborul spre Miami, unde mergea fie el personal, fie o rudă.

Surprinzător, poliția nu a identificat niciodată rețeaua pentru care lucra și care, se presupune, îl proteja pe Vilches. Nu exista un pește mai mare. În august 2016, l-au arestat. Potrivit anchetatorilor, prin mâinile puștiului au trecut cantități în valoare de 80 de milioane de dolari comercializate prin companii fantomă înregistrate de acesta în Chile și Miami. A început un proces împotriva lui, a soției și a tatălui, dar, deocamdată, cazul a rămas deschis. În prezent, Vilches este în arest la domiciliu de la 10 dimineața la 6 seara.

În schimbul acestei libertăți, Vilches a oferit in­for­mații care le-a permis autorităților chiliene și Ministerului de Justiție american să documenteze un caz de trafic uriaș cu aur la nivel transnațional. Este vorba de tone de aur de contrabandă care ajun­­g anual pe piața internațională.

DEFICITUL ȘI AURUL ILEGAL. În ultimii 15 ani, con­­sumul global de aur a crescut cu aproape 1.000 de tone pe an, până la 4.300 de tone, potrivit Consi­liului Mondial al Aurului, cu sediul la Londra. Ope­ra­țiunile miniere legale nu au ținut pasul cu cere­rea, prin urmare minele ilegale controlate de grupuri criminale, care acoperă un teritoriu vast – de la Amazon până în Africa Centrală, compensează acest deficit, conform Verité, un ONG din Massachussetts specializat pe piața neagră a aurului. Un studiu din 2016 arată că, într-un singur an, 40 de tone de aur provenit din mine ilegale din cinci țări din America Latină au ajuns în SUA – aproape dublu față de cantitatea exportată legal.

Minele de aur ilegale din America de Sud, majoritatea amplasate în bazinul amazonian, sunt zone extrem de toxice unde muncitorii folosesc mercur și furtunuri de incendiu pentru a extrage aur. Potrivit informa­­ții­­lor obține de ONU, industria aceasta se bazează pe exploatarea minorilor, distruge mediul și încurajează prostituția în jurul taberelor din preaj­­­ma minelor. Aurul circulă apoi de la un traficant la altul, ajunge la o rețea unde este rafinat și vândut pe piața neagră internațională.

Vilches, un orășean crescut mereu în preajma prețiosului metal, nu cunoscuse niciodată această latură a industriei.  Tatăl său, Mario, deținea un ma­gazin de bijuterii, iar unchiul său, Enrique Vilches, a pus bazele Joyas Barón, un lanț de 18 magazine de bijuterii. Unchiul a atras de mai multe ori atenția autorităților pentru evaziune fiscală și nereguli contabile de 18 milioane de dolari – în 2015, a fost con­damnat cu suspendare la cinci ani.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.