O persoană din cabina pilotului ar fi provocat în mod voit prăbuşirea unui Boeing chinez în martie

Andrei Dumitru 18/05/2022 | 13:50 Ştiri
O persoană din cabina pilotului ar fi provocat în mod voit prăbuşirea unui Boeing chinez în martie

Date recuperate în urma unui accident al unui Boeing 737-800 în China, la 21 martie, soldat cu 132 de morţi, arată că o persoană din cabina pilotului a cauzat în mod voit această catastrofă, dezvăluie cotidianul american The Wall Street Journal (WSJ), care citează surse la curent cu o evaluare preliminară.

Avionul conmpaniei China Eastern, care asigura o legătură internă, între oraşele Kunming şi Canton, s-a prăbuşit pe versantul unui munte, în provincia Guangxi, după o cădere inexplicabilă de la câteva mii de metri, în doar câteva minute.

Informaţii provenind dintr-o cutie neagră găsită după prăbuşire sugerează că o persoană a activat comenzile care au cauzat coborârea, dezvăluie în ediţia de marţi cotidianul economic, care citează persoane la curent cu o evaluare preliminară, efectuată de către oficiali americani.

Administraţia chineză a Aviaţiei Civile (CAAC) este însărcinată în mod oficial cu ancheta.

CAAC anunţa într-un comunicat, la sfârşitul lui aprilie, că a pregătit un raport preliminar, însă fără să prezinte vreun detaliu cu privire la ceea ce ar fi putut cauza accidentul, în care au fost ucise 132 de persoane.

Reprezentanţi ai Biroului american însărcinat cu Securitatea Transporturilor (NTSB) oferă o asistenţă tehnică, aşa cum prevăd reglementărilor aviaţiei internaţionale.

Contactată de AFP, NTSB a declarat că nu vrea să comenteze cu privire la o anchetă condusă de către o altă autoritate.

Grupul Boeing a invocat, la rândul său, reglementări potrivit cărora numai autoritatea însărcinat cu o anchetă în curs poate comunica cu privire la avansarea acesteia şi a refuzat să cmenteze.

CAAC dădea asigurări într-un comunicat, la sfârşitul lui aprilie, că echipajul şi personalului de întreţinere a avionului sunt ”în regulă”, dar şi certificatul de navigabilitate al aeronavei.

Compania China Eastern a anunţat că pilotul şi cei doi copiloţi nu erau vizaţi de vreo suspiciune.

În general, autorităţile chineze au impus un control strict al informaţiilor cu privire la această catastrofă.

”Avionul a făcut ceea ce i s-a spus să facă de către cineva din cockpit”, a dat asigurări WSJ o sursă, care a subliniat că autorităţile chineze nu au alertat, până în prezent, cu privire la vreo problemă mecanică sau de control al zborului aeronavei.

Cotidianul scrie că americanii îşi îndreaptă atenţia mai degrabă către acţiunile unui pilot şi că este posibil ca o terţă persoană să fi intrat în cabina piloţilor.