Nu vei mai putea folosi WhatsApp din 8 februarie dacă nu ești de acord cu noile politici impuse de Facebook

Andrei Dumitru 11/01/2021 | 11:32 Ştiri
Nu vei mai putea folosi WhatsApp din 8 februarie dacă nu ești de acord cu noile politici impuse de Facebook

Cea mai folosită aplicaţie de comunicare are un nou set de condiţii de utilizare, care prevăd transmiterea informaţiilor colectate către Facebook, companie care deţine WhatsApp.

Facebook nu renunţă la accesarea datelor colectate de WhatsApp. Doar că, de data aceasta, colectarea nu are legătură cu afişarea reclamelor.

WhatsApp a început, din 6 ianuarie, să afişeze o notificare celor peste 2 miliarde de utilizatori ai săi, prin care le aduce acestora la cunoştinţă o serie de modificări pe care le va suferi regulamentul de folosire a aplicaţiei.

Modificările sunt împărţite în trei categorii, în funcţie de modul în care vor fi folosite datele:

  • Legate direct de folosirea WhatsApp;
  • În legătură cu modul în care companiile care vând pe WhatsApp pot folosi servicile Facebook pentru a stoca comunicările cu clienţii;
  • Pentru integrarea WhatsApp cu Facebook.

Facebook va avea acces la o serie întreagă de informaţii colectate de WhatsApp, de la datele tranzacţiilor realizate de cei care vor face cumpărături, la cele de identificare ale device-urilor şi IP-urile utilizatorilor.

Noile clauze vin să faciliteze noua strategie de monetizare a WhatsApp, care, în loc de reclame, se va axa pe servicii oferite companiilor. Acestea vor putea comunica cu clienţii şi vinde direct în cadrul platformei.

Condiţiile sunt dictate de Facebook fără ca utilizatorul să aibă un cuvânt de spus. Cei cărora nu le convine au ca singură opţiune să înceteze să folosească WhatsApp şi să se orienteze către una dintre numeroasele alternative.

Noile clauze WhatsApp. Ce se întâmplă din 8 februarie în UE

Utilizatorii europeni pot sta liniştiţi, promite Facebook, care spune că noile condiţii, prin care compania va accesa datele personale ale utilizatorilor WhatsApp, nu se aplică şi pe bătrânul continent, întrucât Uniunea Europeană a interzis acest lucru.

Dintre noile clauze, în Europa va lipsi cea privind transferul datelor către Facebook. Şi europenii vor avea de ales între a accepta condiţiile sau a nu mai folosi WhatsApp, însă informaţiile personale ale acestora vor rămâne pe serverele WhatsApp.

Clarificarea a fost făcută de divizia irlandeză a Facebook, după ce, iniţial, s-a crezut că noile clauze vor fi aplicate la fel în toată lumea, inclusiv în Europa.