Nouriel Roubini face previziuni sumbre pentru 2020. Epidemia de coronavirus amenință să genereze o criză mondială

Elena Marinescu 03/03/2020 | 09:29 Ştiri
Nouriel Roubini face previziuni sumbre pentru 2020. Epidemia de coronavirus amenință să genereze o criză mondială

Unul dintre cei mai reputați experți în finanțele lumii, profesorul care a prezis criza mondială din 2008, Nouriel Roubini, a dezvăluit evenimentele care vor putea antrena, curând, o nouă criză globală. El invocă epidemia de coronavirus, dar şi riscul unui prim război cibernetic mondial, care vor crea mari probleme economice, financiare și politice în întreaga lume. 

”Sunt momente în care ar trebui să ne așteptăm ca sistemul să ajungă la un punct critic – ”momentul Minsky” – când un boom și o bulă economică se transformă în prăbușire și faliment. Asemenea evenimente nu sunt niște surprize totale, ci mai degrabă ”niște necunoscute știute.

Dincolo de riscurile politice și economice obișnuite de care orice economist se teme, în acest an se profilează câteva asemenea ”necunoscute previzibile”. Oricare dintre ele poate provoca probleme economice, financiare, politice și geopolitice așa cum nu am mai avut începând din 2008”, scrie Nouriel Roubini pentru Project Syndicate.

Schimbarea ordinii mondiale sub conducerea SUA?

Renumitul analist prezintă câteva dintre asemenea evenimente. De pildă, concurența Statelor Unite cu patru țări revizioniste și, potențial aliate, adică Rusia, China, Iran și Coreea de Nord. Țări care, în opinia expertului, vor să provoace schimbarea ”ordinii mondiale sub conducerea SUA”.
Nourini avertizează că 2020 ar putea fi un an critic, având în vedere că vor veni alegerile prezidențiale din SUA și ar putea urma apoi o modificare a politicilor globale ale SUA.

„Până în 2021, conflictul SUA-China ar putea să escaladeze de la un război rece la unui fierbinte. Regimul și economia Chinei vor fi serios afectate de criza coronavirusului și s-ar putea confrunta cu revolte interne, motiv pentru care vor avea nevoie de un țap ispășitor din exterior. Cel mai probabil, China se va orienta către Hong Kong, Taiwan, Vietnam și pozitiile navale ale SUA în Mările Chinei de Sud și de Est; confruntarea ar putea duce la accidente militare”, atrage atenţoa profesorul de economie la Universitatea din New York.

Potrivit acestuia, sunt posibile și ”opțiunile nucleare” în plan financiar, prin renunțarea la obligațiunile de stat americane deținute de China. Cum activele americane constituie o mare parte din rezervele valutare ale Chinei (și ale Rusiei, dar în mai mică măsură), chinezii sunt îngrijorați că aceste active ar putea fi înghețate prin sancțiuni americane (precum sancțiunile de acum împotriva Coreei de Nord).

Desigur, renunțarea la obligațiunile americane ar împiedica creșterea economică a Chinei, dacă aceste obligațiuni ar fi transformate în yuani. Însă China ar putea să-și diversifice rezervele convertind obligațiunile americane într-o lichiditate care este mai puțin vulnerabilă la sancțiunile primare sau secundare ale SUA, adică aurul. Iar China și Rusia au început să achiziționeze aur (oficial, dar și sub acoperire), ceea ce explică creșterea prețului aurului cu 30% în 2019.

Epidemia de coronavirus amenință să genereze o criză mondială

”Dificultățile din economia chineză vor avea efect mai mult sau mai puțin indirect asupra procesului industrial global (inclusiv în sectorul farmaceutic, unde China este un furnizor extrem de important), dar și asupra încrederii investitorilor”, spune Roubini.

În sfârșit, a treia cauză – schimbările climatice care pot ”provoca dezastre ecologice cu pierderi uriașe”. Economistul avertizează că încălzirea globală ”nu este ceva care degenerează în haos economic peste câteva decenii”. Potrivit spuselor sale, ”încălzirea globală este o amenințare prezentă, un pericol aici și acum”.

Dincolo de riscul conflictelor geopolitice, în 2020 vom avea riscuri medii asociate cu schimbările climatice, care ar putea duce la dezastre de mediu. Schimbările climatice nu sunt doar un fenomen care va produce dezastre peste câteva decenii. Este o amenințare actuala, așa cum au demonstrat-o frecvența și amploarea fenomenelor meteo recente.

Scenarii posibile în 2020:

·         SUA și Iranul au avut deja o confruntare militară, care în curând va escalada;

·         China este cuprinsă de o epidemie care ar putea deveni o pandemie globală;

·         Războiul cibernetic este în desfășurare;

·         Marii deținători de obligațiuni SUA își diversifică rezervele;

·         Alegerile primare din Partidul Democrat au revelat fracturi în cadrul opoziției și exista deja dubii privind corectitudinea numărării voturilor;

·         Rivalitatea dintre SUA și cele patru puteri revizioniste este în creștere;

·         Cresc pagubele provocate de schimbările climatice.

Lista aceasta este departe de a fi completă, însă arată la ce ne putem aștepta în 2020. Între timp, piețele financiare neagă cu seninătate că ar fi vreun risc, convinse că marile economii și piețele globale vor avea un an calm, dacă nu chiar unul fericit”, conchide renumitul analist economic francez.