Moțiunea de cenzură a trecut. Guvernul Dăncilă, demis. Ce urmează

NewMoney 10/10/2019 | 14:32 Ştiri
Moțiunea de cenzură a trecut. Guvernul Dăncilă, demis. Ce urmează

Moțiunea de cenzură a trecut. Guvernul Viorica Dăncilă a fost demis. Au fost 245 de voturi, iar 238 au fost pentru moțiune. Anunțul a fost făcut de deputatul Pro România Cătălin Nechifor. Pentru ca moțiunea să fie aprobată erau necesare 233 de voturi.

Anunțul oficial: Au fost 399 parlamentari prezenți, 245 de voturi exprimate. Voturi pentru adoptarea moțiunii – 238, voturi contra – 4, abțineri – 0. Moțiunea a întunit majoritatea voturilor cerute de Constituție pentru adoptare, astfel că Parlamentul retrage încrederea acordată Guvernului.

PNL: „Am debarcat un guvern nelegitim”

„Am debarcat un guvern devenit nelegitim, punând capăt guvernării PSD, care nu s-a exercitat în interesul cetăţenilor, social-democraţii fiind preocupaţi de salvarea infractorilor şi bunăstarea propriei clientele. PNL s-a luptat fără pauză, timp de trei ani de zile, împotriva abuzurilor PSD, depunând moţiuni de cenzură, moţiuni simple, sesizând Curtea Constituţională şi Comisia de la Veneţia. Prin victoria de astăzi, facem primul pas către „România normală”. O Românie normală este o ţară condusă de politicieni şi funcţionari publici cinstiţi, respectaţi şi integri, aleşi sau promovaţi în baza competenţelor dovedite, care au conştiinţa serviciului public pentru care au fost aleşi sau angajaţi”, scrie PNL.

Viorica Dăncilă: Au fost şi colegi din cadrul PSD care au trădat

Viorica Dăncilă a declarat, joi, după ce moţiunea de cenzură a fost adoptată, că au fost şi social-democraţi care au trădat. ”Nu este o problemă, plecăm cu datoria împlinită”, a spus dăncilă.

”Moţiunea a trecut, au fost şi colegi din cadrul PSD care au trădat. Nu este o problemă, plecăm cu datoria împlinită!, a spus Dăncilă, afirmând că pSD şi-a îndeplinit obiectivele.

Aceasta a spus că aşteaptă cât mai repede un nou premier.

”Le doresc celorlalţi să vină în plen cât ma repede. Fac apel la preşedintele României să nominalizeze cât mai repede un premier care să-şi asume guvernarea.”, a mai spus Dăncilă.

Aceasta a afirmat că ar vrea să existe ”chiar azi” o nominalizare de nou premier.

Dăncilă a explicat că PSD merge mai departe la alegerile pezidenţiale, candidatura sa urmând a fi lansată oficial sâmbătă.

”Vom intra în turul al doilea, mergem cu candidatura mai departe” a afirmat Dăncilă.

În plus, aceasta a spus că Guvernul PSD va intra în istorie ”ca un guvern foare bun”.

Ce urmează după vot

În conformitate cu Legea de organizare şi funcţionare a Guvernului, Cabinetul Dăncilă va continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege.

În paralel, articolul 103 din Constituţie stabileşte că Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Odată cu depunerea jurământului de învestitură în faţa preşedintelui Iohannis, noul Guvern își poate începe activitatea.