Președintele Moldovei vrea să înființeze un „Front Naţional” împotriva unirii cu România

Sebastian Popescu 22/03/2018 | 16:27 Ştiri
Președintele Moldovei vrea să înființeze un „Front Naţional” împotriva unirii cu România

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, vrea să înființeze un ”Front Național” împotriva unirii României cu Moldova. Acesta este nemulțumit de faptul că la Chișinău va avea loc o manifestație dedicată celor 100 de ani de la Marea Unire, pe 25 martie, potrivit news.ro.

Dodon s-a revoltat împotriva manifestației din capitala Moldovei, despre care spune că se va desfășura într-un cadru ”abuziv și ilegal” și i-a îndemnat pe moldoveni să nu ia parte la eveniment. De asemenea, președintele a atras atenția că forțele de ordine nu vor ezita să intervină dacă sărbătoarea centenarului va deveni violentă.

”Știm că pe data de 25 Martie este preconizată o adunare unionistă, la care în mod abuziv și ilegal au fost chemați inclusiv copii din gimnazii și licee, pentru a crea impresia de suport social larg. La Chișinău vor veni și sute sau mii de adepți ai grupărilor de extremă dreaptă și fani ai echipelor de fotbal din România. Există mai multe semnale că această adunare unionistă ar putea avea un caracter nu doar provocator, ci și violent. (…) Atenționez și organele de forță să-și facă responsabil datoria și să împiedice orice escaladare a spiritelor stradale. (…) Dacă evenimentele vor degenera pe 25-27 martie sau în săptămânile apropiate, voi anunța crearea unui Front Național, care să mobilizeze toți cetățenii Republicii Moldova la acțiuni concrete de protejare a țării și a poporului, așa cum ne dictează și Constituția, conștiința și datoria de patrioți ”, a scris Dodon, astăzi, pe Facebook.

Dodon a înaintat ideea unui „Front Național” în urmă cu o săptămână când spunea că „în asemenea circumstanțe de pericol iminent pentru țară și populație” va crea o platformă de rezistenţă care să suprime ideile unioniste, potrivit unimedia.info.

Președintele Moldovei a declarat război, în permanență, unioniștilor din țara vecină. În urmă cu o lună, acesta spunea că unioninismul reprezintă un pericol pentru securitatea Moldovei, alături de NATO și situația din Transnistria.

Acesta a acuzat Guvernul de la Chișinău că nu ia măsuri pentru a opri mișcările unioniste, pentru că ar juca „pe alocuri cu aceşti unionişti, pentru a crea o situaţie de conflict”. De asemenea, președintele a mai transmis Guvernului și Parlamentului „să dea ordine concrete organelor de drept” împotriva celor care susțin unirea Moldovei cu România.

La Chișinău va avea loc, duminică, o manifestație denumită Marea Adunare Centenară, pentru a marca cei 100 de ani de la Marea Unire.