Modificare controversată: Banii de la buget pentru partide vor fi dați în funcție de numărul de aleși

NewMoney 08/01/2020 | 16:25 Ştiri
Modificare controversată: Banii de la buget pentru partide vor fi dați în funcție de numărul de aleși

Deputatul USR Claudiu Năsui acuză Guvernul că a inclus în Legea bugetului pe 2020 o prevedere care va permite ca partide care nu au participat la alegerile parlamentare, precum Pro România, să beneficieze se subvenţie, modificând astfel criteriile pe baza cărora este acordată subvenţia, respectiv numărul de voturi obţinute la alegerile parlamentare.

”Un amendament la legea bugetului are potenţialul să schimbe multe în scena politică. Amendamentul a fost introdus de Pro România şi vizează subvenţia pe care o primesc partidele. Până acum, această subvenţie era dată în funcţie de rezultatul la alegeri. De acum, va fi dată în funcţie de numărul de parlamentari. Asta înseamnă că partide care nu au participat la alegeri, precum Pro România, dar care s-au constituit între timp în parlament vor putea să ia şi ele o parte din subvenţie”, scrie deputatul, care prezintă şi amendamentul propus de deputatul Pro România Titus Dobre.

Amendamentul încurajează traseismul politic

Conform amendamentului, devenit articolul 47 din Legea bugetului de stat pe 2020: ”Prin derogare de la art. 18 alin. (3) lit. a), alin. (4) şi art. 19 din Legea nr. 334/2006, în anul 2020 subvenţiile acordate partidelor politice, prevăzute în bugetul Autorităţii Electorale Permanente se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscrişi în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020”, este forma în care a fost promovat amendamentul, devenit articolul 47 în Legea bugetului de stat pe 2020”.

Argumentul iniţiatorului este că în 2020 subvenţiile se acordă pentru activitatea curentă a partidelor şi pentru campania elecrtorală din 2020, nu pentru rezultatele din 2016, iar impactul bugetar este 0, pentru că se realizează o împărţire a sumelor ”conform realităţilor politice din 2020”.

Articolele la care face referire modificarea stabilesc că subvenţia de la bugetul de stat se acordă, printre altele,  în funcţie de următoarele criterii: numărul de voturi primite la alegerile generale pentru Camera Deputaţilor şi Senat, iar în cazul alianţelor politice sau electorale, subvenţia se va împărţi între membrii alianţei după numărul de mandate obţinute.

Articolul 19 prevede că 75% din bugetul anual acordat partidelor politice va fi împărţit partidelor politice, proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaţilor şi Senat, dacă au realizat pragul electoral.

În opinia deputatului Năsui, care a semnalat pe Facebook această modificare, se deschide poarta pentru înfiinţarea de noi partide, dar şi la migrarea şi mai pronunţată de la un partid la altul.

”Nu de alta, dar acum parlamentarii pleacă cu subvenţie cu tot”, comentează el, declarându-se împotriva acestei subvenţii, care ”dă un avantaj enorm partidelor cu parlamentari care nu mai trebuie să convingă lumea să doneze bani, în detrimentul partidelor noi”