Minutele internaționale nu pot fi utilizate în roaming

Gabriel Bucur 09/08/2017 | 12:28 Ştiri
Minutele internaționale nu pot fi utilizate în roaming

Utilizatorii de telefonie care efectuează apeluri din România către numere din alte țări, inclusiv către cele din Uniunea Europeană (UE), nu trebuie să confunde aceste convorbiri cu apelurile efectuate în roaming internațional, atrage atenția Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Serviciul de apeluri internaționale le permite utilizatorilor aflați în România să sune, de pe telefonul fix sau mobil, către numere din alte țări.

Minutele internaționale nu pot fi utilizate în roaming, atenționează ANCOM. Apelurile internaționale sunt tarifate diferit, în funcție de rețeaua din care se apelează (fixă sau mobilă) și de numerele apelate. Există oferte cu minute internaționale incluse, de cele mai multe ori către numere din UE.

Prin serviciul de roaming internațional, utilizatorii pot folosi telefonul mobil atunci când călătoresc în afara țării și să sune de acolo către orice destinație, inclusiv în România. „Apelurile efectuate în roaming internațional sunt tarifate diferit, în funcție de țara vizitată și de numerele apelate (destinația apelurilor)”, precizează ANCOM.

Pentru apelurile efectuate în roaming în interiorul UE sau SEE (Spațiul Economic European) se aplică sistemul „roam like at home”, dacă utilizatorii nu au optat pentru un plan tarifar alternativ, și se consumă din minutele naționale incluse în planul tarifar (abonament/cartelă preplătită). Aceste apeluri nu consumă din minutele internaționale incluse în planul tarifar.

Sursa: ANCOM

 

Totodată, de fiecare dată când un utilizator intră în roaming într-o altă țară primește de la furnizorul său un SMS cu tarifele care i se aplică în roaming.

Pentru a găsi oferte de telefonie, inclusiv cu minute incluse către destinații internaționale sau pentru apeluri în roaming, utilizatorii pot accesa www.veritel.ro, comparatorul de oferte telecom pus la dispoziție gratuit de ANCOM.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.