Minus pe linie în ianuarie: care este singurul domeniu în care a crescut numărul de noi companii

Gabriel Bucur 28/02/2017 | 13:37 Ştiri
Minus pe linie în ianuarie: care este singurul domeniu în care a crescut numărul de noi companii

 

În ianuarie, înmatriculările de persoane fizice și juridice au scăzut la nivel național cu 34% față de prima lună a anului trecut, până la un total de 5.475, anunță Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Privit din perspectiva domeniilor de activitate, la nivel național a existat o singură ramură economică în care s-au înființat mai multe firme decât în 2016.

Astfel, singura creștere de înmatriculări s-a înregistrat în domeniul „Distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor și activități de decontaminare”, unde în ianuarie s-au înregistrat 24 de firme noi, față de cele 21 înmatriculate în aceeași lună din 2016.

Pe de altă parte, sectorul vedetă al economiei – IT&C -, domeniul în care se plătesc unele dintre cele mai mari salarii din România, a consemnat o scădere de aproape 37% a numărului de noi companii. Doar 320 de firme au fost înmatriculate în prima lună, față de 506 apărute în urmă cu un an.

Cea mai mare scădere, de 86,5%, a fost în „Intermedieri financiare și asigurări”, unde doar 60 de firme s-au înmatriculat, față de 445, în iauarie 2016.

Anul trecut, trendul a fost tot negativ, dar mai temperat. Circa 106.000 de noi firme au apărut de-a lungul lui 2016, față de puțin peste 113.000 de companii, câte au fost înmatriculate în 2015.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.