Miliardarul israelian Beny Steinmetz, condamnat în dosarul ”Ferma Băneasa”, reţinut pe aeroportul din Atena

Andrei Dumitru 08/12/2021 | 14:41 Ştiri
Miliardarul israelian Beny Steinmetz, condamnat în dosarul ”Ferma Băneasa”, reţinut pe aeroportul din Atena

Miliardarul israelian Beny Steinmetz, pe numele căruia Interpolul a emis o ”notiţă roşie” la solicitarea României, unde a fost condamnat în dosarul ”Ferma Băneasa”, a fost reţinut pe aeroportul din Atena. Ministerul Justiţiei a precizat că instituţiile române au trimis în Grecia toate documentele referitoare la dosarul omului de afaceri, procedura fiind în curs de derulare.

”Omul de afaceri Beny Steinmetz a fost reţinut în data de 24 noiembrie 2021, pentru 24 de ore, pe teritoriul Republicii Elene. Acesta a fost prezentat instanţei locale, care a dispus control judiciar cu interzicerea părăsirii teritoriului grec. Informată fiind de această împrejurare, Curtea de Apel Braşov a trimis autorităţilor elene mandatul european de arestare emis în baza mandatului de executare a pedepsei de 5 ani de închisoare la care a fost condamnat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a transmis, miercuri, Ministerul Justiţiei.

Sursa citată a precizat că Mandatul European de Arestare (MEA) a fost trimis tradus în limba greacă însoţit de documentele suport, de asemenea traduse. În acest moment, procedura este în curs.

”Totodată, precizăm că procedurile în speţă se desfăşoară prin contact direct între autorităţile judiciare române şi elene în baza reglementărilor referitoare la mandatul european de arestare. În măsura în care Ministerului Justiţiei i se va solicita asistenţă, este gata să ajute în limita competenţelor legale”, a mai transmis instituţia.

El are voie să se deplaseze liber în Grecia, însă nu poate părăsi ţara până la clarificarea situaţiei.

Reţinerea lui Steinmetz în Grecia are loc după ce Comitetul de supervizare al Interpol (CCF) a dispus, la 29 octombie, anularea ordinului de arestare ems de către România.

CCF a stabilit prin această hotărâre, între altele, că procedurile judiciare împotriva miliardarului sraelian sunt motivate politic şi sunt grav viciate.

Steinmetz a fost arestat la Atena la 24 noiembrie şi este reţinut de atunci în Grecia, până la clarificarea situaţiei.

Potrivit unor surse la curent dosarul, citate de site-ul israelian globe.co.il, arestarea miliardarului în Grecia a avut loc în urma unor deficienţe în anularea notiţei roşii la controlul frontierei în Europa.

”Pot confirma că domnul Steinmetz a fost reţinut pe aeroportul din Atena din cauza unei încălcări grave a transferului de date cu privire la anularea notiţei roşii a Interpolului. Ne ocupăm de această problemă şi sperăm ca domnul Steinmetz să se întoarcă acasă şi la afaceri repede”, declară site-ului avocatul miliardarului, Eitan Maoz.

Dosarul Ferma Băneasa

În 18 mai 2016, omul de afaceri Remus Truică, prinţul Paul şi alte 20 de persoane, între care trei cetăţeni israelieni, printre care și Beny Steinmetz, şi jurnalistul Dan Andronic, au fost trimişi în judecată în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov.

Omul de afaceri Remus Truică a fost acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare a banilor, ambele în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, iar prinţul Paul a fost acuzat de cumpărare de influenţă şi spălare a banilor, ambele în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit DNA, acuzaţiile reţinute în sarcina inculpaţilor vizează infracţiuni comise în perioada 2006 -2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), ”în interesul obţinerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Paul Philippe Al României”.

Procurorii DNA arătau că prinţul Paul i-a promis lui Truică şi asociaţilor acestuia din grupul infracţional o cotă parte importantă, între 50 la sută şi 80 la sută, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România, iar ulterior le-a transferat acestora bunurile pe măsura obţinerii lor, prin contracte fictive de vânzare-cumpărare cu Reciplia SRL.

”Aceasta, pentru ca ei să intervină pe lângă funcţionari publici implicaţi în procedurile de retrocedare, prin influenţa avută în mod direct (fost şi actual consilier al primului ministru) şi indirect, prin intermediul relaţiilor pe care le au în lumea politică, în justiţie, la cel mai înalt nivel şi presă (relaţii de prietenie şi de afaceri cu membri ai Guvernului, parlamentari, funcţionari autorităţi publice, cu persoane cu influenţă în presă, relaţii la ICCJ, contractarea serviciilor unei firme de avocatură de top), astfel încât aceştia, în mod nelegal, să determine obţinerea pe nedrept a bunurilor revendicate de Al României Paul Philipe”, preciza DNA.

După dobândirea Pădurii Snagov şi a Fermei Băneasa, acestea au fost transferate de prinţul Paul, prin contracte de vânzare-cumpărare, către Reciplia SRL, la preţuri mult subevaluate, disimulându-se natura ilicită a provenienţei. Firma respectivă a vândut mai departe altor persoane, fără a încasa vreo sumă de bani.

Prin activitatea infracţională desfăşurată s-a reuşit retrocedarea abuzivă a Pădurii Snagov, cauzându-se un prejudiciu statului de 9.523.769 de euro, precum şi a Fermei Regale Băneasa, cu un prejudiciu în dauna statului de 135.874.800 de euro, menţionau procurorii.

Omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la şapte ani de închisoare, israelienii Benyamin Steinmetz şi Tal Silberstein au primit câte cinci ani de închisoare, iar Prinţul Paul – trei ani şi patru luni.