MedLife, afaceri în creștere cu 27% în 2017

NewMoney 12/02/2018 | 15:40 Ştiri
MedLife, afaceri în creștere cu 27% în 2017

MedLife, liderul pieței de servicii medicale private din România, a anunțat o cifră de afaceri consolidată pro-forma de 638 de milioane de lei pentru 2017, în creștere cu 27% față de 2016, și un profit operațional (EBITDA) pro-forma de 82,3 milioane de lei.

Clinicile (173 de milioane de lei) și divizia de abonamente corporate (148 de milioane de lei) au cea mai mare pondere din cifra de afaceri anunțată. Acestea sunt urmate de spitale (121 de milioane de lei) și laboratoare (118 milioane de lei). Potrivit reprezentanților companiei, rezultatele obținute sunt în linie cu estimările inițiale și semnificativ peste ritmul de creștere al pieței.

„2017 a fost un an cu mari provocări la capitolul proiecte de dezvoltare prin achiziții. Am finalizat preluarea Almina Trading, Anima și a Spitalului Humanitas, trei operatori importanți din sudul și nord-vestul țării. În plus, am achiziționat clinicile și spitalul Polisano, operator din top 10 cele mai mari companii de servicii medicale privata din România și, dacă tranzacția va fi aprobată de Consiliul Concurenței, vom ajunge la un total de 35 de companii în grup și un număr de 6.300 de angajați și colaboratori în toată țara”, a spus Mihai Marcu (foto), CEO MedLife.

În paralel, cu proiectele de dezvoltare prin achiziții, MedLife a continuat să investească și în proiecte de tip greenfield. Compania și-a consolidat poziția de lider în zona Transilvaniei, deschizând anul trecut o nouă hyperclinică și un nou laborator în Brașov, dar și în zona de sud-est a țări, unde a deschis prima cilnică de mari dimensiuni la Brăila. De asemenea, MedLife a demarat o serie de investiții în extinderea capacității operaționale a patru spitale din portofoliu, două din Bucureși și alte două din Brașov și Cluj, acestea urmând să se finalizeze anul acesta și în anul următor.

Pentru 2018 reprezentații MedLife își propun să mențină ritmul accelerat de dezvoltare al companiei, creșterea proiectată fiind de peste 20% față de 2017.

„Vom continua creșterea vânzărilor semnificativ peste competiție atât prin creștere organică cât și prin achiziții. Sperăm să obtinem în lunile ce urmează și aprobarea Consiliului Concurenței pentru achiziția clinicilor și spitalelor Polisano. Este o tranzacție care va aduce valoare semnificativă grupului, atât din punct de vedere strategic, cât și din punct de vedere al rentabilității. Estimăm că vom finaliza în primul trimestru alte 2-3 tranzacții de dimensiuni mai mici ale căror activitate de Due Diligence este aproape de final”, a mai spus Mihai Marcu.

Compania mai are în plan pentru 2018 alte două obiective importante: să devină lider național pe zona de rezonanță magnetică, prin achiziționarea a 6 RMN-uri noi, urmând să ajungă astfel la un total de 12 astfel de echipamente la nivel de rețea, și să se extindă în zonele de proximitate din afara țării.

„Am inițiat demersuri pentru a vedea în ce masură putem fi prezenți cu unități proprii în țări vecine precum Bulgaria, Ungaria sau Serbia. Într-o prima etapă vrem să testăm piața, astfel încât nu vom avea proiecte de anvergură și, în funcție de evoluție, să avem ulterior o strategie dedicată unor astfel de proiecte. Este poate momentul ca MedLife să depășească granițele României”, a mai spus Mihai Marcu.