Mari festivaluri ale toamnei

Oana Borviz 24/08/2019 | 13:14 Timp Liber
Mari festivaluri ale toamnei

Timp liber petrecut în mod inedit, noi informații, senzații și amintiri. Sunt doar câteva dintre beneficiile cu care te poți alege de pe urma unui festival. Așa că, dacă îți plac aventurile cultu­rale, te poți gândi deja unde ai vrea să fii la toamnă. Noi avem câteva sugestii.

Se știe că festivalurile îi aduc pe oameni laolaltă, îi interconectează, îi binedispun, îi fac mai sociabili. Există chiar și studii care arată că participarea la festivaluri culturale declan­șează stări psihologice poziti­­ve, incluzând o mai mare încredere în sine și sentimentul de apartenență.

Apoi, este spiritul de aventură, nevoia de a afla, de a te relaxa, toate ducând la o experiență care poate include schimbarea în bine a percep­țiilor despre oameni și viață. Sunt o sumedenie de astfel de fes­tivaluri de unde te întorci cu multă energie pozitivă și, deși unele pot fi destul de costisitoare, aproape toate au efect miraculos asupra noastră. Ne-am gândit la câteva festivaluri europene cu tradiție, care adună în fie­care toamnă un număr considerabil de participanți, dornici să descopere, să încerce noi experiențe, să împărtă­șească. Sunt evenimente complexe, unde pot fi văzute ultimele noutăți în materie de artă, tehnologie și știință; sunt locuri în care viața capătă noi înțelesuri.

Bienala de artă, Veneția (până pe 24 noiembrie)

Dacă te gândești că tema din acest an a Bienalei de artă de la Veneția este „Fie ca timpurile în care trăiți să fie interesante!“, vei ști că evenimentul (existent din 1893 și devenit unul dintre reperele majore ale artei contemporane) prezintă cele mai extravagante și provocatoare lucrări de artă ale momentului.

În cele 90 de pavilioane naționale – găz­duite în spații precum Pavilionul Central (Giardini) și Arsenale – vei descoperi lucrări răvășitoare precum „Barca Nostra“ („Our Boat“), o instalație gândită de artistul elvețiano-islandez Christoph Buechel (simbolizând epava unei nave ce transporta migranți și care s-a scufundat în largul coastelor Italiei în 2015) și „Buil­ding Bridges“, de Lorenzo Quinn, fiul actorului american Anthony Quinn (operă ce constă în șase perechi de mâini gigantice care formează un pod simbolic).

Dar vei avea și bucuria să admiri lu­crările artiștilor ro­mâni Belu Simion Făinaru, Dan Mihăl­țianu și Miklos Onucsan, cuprinse în pro­iectul „Conversații neterminate asupra importanței absenței“.

Noaptea albă, Paris (5 octombrie)

Ideea festivalului Noaptea Albă (Nuit Blanche), care există din 2002, a fost de la bun început aceea de a săr­bători arta con­temporană și de a pre­zenta Parisul în moduri cât mai originale, care să-i sur­prin­dă nu doar pe turiști, ci și pe parizieni. Evenimentul atrage anual în jur de 80.000 de spectatori și trans­for­mă repere atât de diverse, precum Turnul Eiffel sau Institutul Lumii Arabe, în spectacole sur­prinzătoare.

Muzee, instituții culturale și alte spații publice și private sunt deschise gratuit toată noaptea, bibliotecile au în program evenimente speciale, spectacolele de stradă sunt nelipsite. Una dintre surprizele ediției este pa­rada artiștilor purtân­du-și lucrările prin mulțime. De pildă, americanca Shana Moulton își va pre­zenta sculptura for­mată din simboluri ezoterice, iar cunoscutul francez Daniel Buren își va etala flotorul ce mixează oglinzi.

Festivalul luminilor, Berlin (5-14 octombrie)

Așa cum Amsterdamul se îmbracă în lumini colorate la fiecare sfârșit de toamnă (când are loc Festivalul Luminii), tot așa Berlinul devine tărâm scânteietor în octombrie, când are și el propriul festival.

Atunci este timpul în care orașul se transformă în cea mai mare galerie de artă în aer liber din lume, repere berlineze precum Bade-Museum, Alte Natio­nalgalerie sau Potsdamer Platz fiind puse în valoare prin magie 3D, proiecții și in­s­ta­lații luminoase.

Tema festivalului din acest an este in­titulată „Luminile libertății“ („Lights of Freedom“) și sărbă­torește împli­­nirea a 30 de ani de la căde­rea Zidului Berlinului. Pentru că lumina „vorbește“ toate limbile Pământului, este de înțeles că poveș­tile spuse de cei 66 de artiști vor fi pe înțelesul tuturor, dar mai ales că îi vor face pe oameni să se simtă liberi.

Ars Electronica, Linz (5-9 septembrie)

O platformă unică la nivel mondial, dedicată artei, tehnologiei și societății, Ars Electronica acoperă toate noutățile

în materie de artă, știință și revoluție digitală.

Încă de la înființarea sa, în 1979, festivalul este locul în care circulă idei inovatoare, radicale și excentrice, ce influen­țează viața de zi cu zi și care prezintă posibile scenarii de viitor. Evenimentul se desfășoară în fiecare an la Muzeul Viito­rului din Linz, toate activitățile axându-se pe interconexiunile dintre artă, tehnologie și societate.