Mai multe bănci rusești, scoase din sistemul SWIFT. Rezervele de valută ale Băncii Centrale din Rusia vor fi înghețate

Andrei Dumitru 27/02/2022 | 00:36 Ştiri
Mai multe bănci rusești, scoase din sistemul SWIFT. Rezervele de valută ale Băncii Centrale din Rusia vor fi înghețate

Ţările occidentale au adoptat un nou set de sancţiuni împotriva Moscovei după invazia Ucrainei, în special prin decizia de a exclude numeroase bănci ruseşti din platforma interbancară SWIFT, a anunțat Ursula Von Der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Sunt vizate „toate băncile ruseşti deja sancţionate de comunitatea internaţională, precum şi, dacă este cazul, celelalte instituţii”, a precizat, de asemenea, purtătorul de cuvânt al guvernului german, a cărui ţară prezidează în prezent G7.

Aceste măsuri au fost luate de Statele Unite, Franţa, Germania, Marea Britanie, Canada, Italia şi Comisia Europeană.

Aliaţii occidentali spun că se vor „angaja, de asemenea, să impună măsuri restrictive care să împiedice Banca Centrală Rusă să-şi desfăşoare rezervele internaţionale în moduri care să submineze impactul sancţiunilor noastre”.

De asemenea, va fi limitată capacitatea oligarhilor ruşi de a cumpăra cetăţenie în alte ţări. „Ne angajăm să acţionăm împotriva oamenilor şi entităţilor care facilitează războiul din Ucraina şi activităţile dăunătoare ale guvernului rus. În mod specific, ne angajăm să luăm măsuri pentru a limita vânzarea cetăţeniei – aşa-numitele paşapoarte de aur – care să permită ruşilor bogaţi conectaţi la guvernul rus să devină cetăţeni ai ţărilor noastre şi să obţină acces la sistemele noastre financiare”.

„Noi suntem hotărați să impunem sancțiuni dure, masive Rusiei, costuri care vor merge de la sistemul internațional financiar de la care o decuplăm până la alte sancțiuni în colaborare cu ceilalți lideri europeni.

Considerăm că este cazul să răspundem mai ferm, să înăsprim sancțiunile, să facem în aşa fel încât Putin să nu mai poată finanța maşina de război rusă.

Mai întâi, ne angajăm să ne asigurăm că un anumit număr de bănci ruse se vor decupla de la sistemul SWIFT.  A tăia Rusia de la acest sistem înseamna că nu va mai putea face cea mai mare parte a tranzacțiilor financiare mondiale.

Asta va bloca importurile şi exporturile Rusiei. În al doilea rând, vom îngheța activele Rusiei din bănci. De asemenea, vom interzice oligarhilor ruşi să-şi mai folosească activele pe piețele noastre.

Toate aceste măsuri vor afecta grav posibilitatea lui Putin de a-şi finanța războiul şi vor avea un rol de a eroda sever economia rusă.

Ceea ce face el nu este să distrugă Ucraina, ci distruge viitorul propriei ţări „, a spus preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen.

Țările semnatare au anunțat și înființarea unui „grup operativ transatlantic” care să se asigure că sancțiunile rămân eficiente. Acest grup va identifica și îngheța activele persoanelor și companiilor sancționate.

Țările semnatare „condamnă războiul lui Putin și atacurile asupra națiunii suverane și a poporului Ucrainei”.

„Suntem alături de guvernul ucrainean și de poporul ucrainean în eforturile lor eroice de a rezista invaziei Rusiei. Războiul Rusiei reprezintă un atac asupra regulilor și normelor internaționale fundamentale care au prevalat de la cel de-Al Doilea Război Mondial, pe care ne angajăm să le apărăm. Vom cere socoteală Rusiei și ne vom asigura că acest război este un eșec strategic pentru Putin, se mai arată în declarația comună.

Ce înseamnă excluderea Rusiei din sistemul SWIFT

SWIFT, prescurtarea pentru Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Societatea pentru Telecomunicaţii Financiare Inter-bancare mondiale), este o reţea globală securizată de transmitere a mesajelor, folosită de bănci pentru a face trasferuri dincolo de graniţe. Reţeaua facilitează circulaţia banilor între organizaţiile financiare, sprijinind schimburile comerciale.

Excluderea unei ţări din acest sistem de mesagerie care permite plăţi interbancare între instituţii din întreaga lume este considerată o ”armă atomică” în domenul financiar.

Deconectarea unui stat de la SWIFT înseamnă împiedicarea propriilor bănci să facă tranzacţii cu bănci din ţara sancţionată.

Rusia se bazează pe sistemul SWIFT pentru exporturile de petrol și gaze.