Ligia Deca promite că salarizarea profesorilor va fi progresivă. În ce condiţii va fi redusă norma didactică

Elena Marinescu 27/02/2023 | 18:10 Ştiri
Ligia Deca promite că salarizarea profesorilor va fi progresivă. În ce condiţii va fi redusă norma didactică

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunţat că salarizarea profesorilor va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie și va fi inclusă în legile educației. Deca a prezentat luni, într-o conferință de presă, principalele modificări aduse proiectelor legilor educației. În prezent, salarial mediu brut este de 6.789 de lei.

Deca a subliniat că există acord în coaliție pe acest subiect. “Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie. Această prevedere este inclusă în legile educației și avem sprijinul politic al coaliției pentru o pune în practică.

Norma didactică va fi redusă pentru cadrele didactice cu vechime de peste 15 ani, asta pentru a păstra atractivitatea profesiei și pentru a da timp acelor profesori cu experiență să se poată implica fie în management școlar, fie în activități de mentorat.

De asemenea, prețuim cadrele didactice care se pensionează”, precizează Ligia Deca. Aceasta a adăugat că în cazul cadrelor didactice care se pensionează, acestea vor primi o primă echivalentă cu două salarii. Ea a spus că există deja un acord în coaliție pe acest subiect.

Profesorii din învăţământul primar vor fi formaţi în universităţi şi licee pedagogice

Ligia Deca a mai spus că îşi doreşte să crească calitatea în educarea iniţială a profesorilor din învăţământul primar, aceştia urmând să fie formaţi în licee pedagocice şi universităţi. „Încercăm să profesionalizăm cariera didactică.

Vom creşte calitatea formării iniţiale, corelat cu o formare continuă mai adecvată contextului. Liceele pedagogice şi universităţile vor forma profesorii de învăţământ primar. Ceea ce până acum se forma doar la nivelul de învăţământ mediu acum vom forma la nivelul învăţământului superior. Profesia didactică este o profesie care necesită studii superioare”, a spus ministrul, potrivit Agerpres.

Ligia Deca a adăugat că profesorii care vor urma masteratul didactic vor fi stimulaţi cu prime. „Creştem sprijinul pentru cadrele didactice pentru Corpul de Mentorat şi Licenţiere Didactică. (…) Vom generaliza masteratul didactic, dar nu în forma pe care o ştim astăzi. Pentru a-l face atractiv vom acorda o bursă lunară egală cu salariul mediu brut, aducă cu salariul unui debutant, care se acordă celor înscrişi în program, indiferent dacă aceştia au parcurs deja un alt masterat sau vor parcurge în viitor”, a explicat ministrul Educaţiei.

Profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor nu vor mai putea să intre la clasă

Ministrul Educaţiei a mai anunţat că noile legi ale Educaţiei conţin proceduri clare de intervenţie în situaţii de violenţă şcolară, subliniind că profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor nu vor mai putea să desfăşoare activităţi didactice cu elevii. Potrivit acesteia, o noutate este faptul că profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor nu vor mai putea să desfăşoare activităţi didactice cu elevii, dar vor primi drepturile salariale.

„Legea statuează proceduri clare de semnalare şi intervenţie în situaţiile de violenţă şcolară, inclusiv bullying, în colaborare cu alte instituţii, de exemplu DGASPC sau birourile de siguranţă şcolară. Am avut şi diferite întâlniri la nivel guvernamental în acest sens.

Ne dorim să întărim responsabilitatea şi capacitatea CJRAE şi a consilierilor şcolari pentru a preveni violenţa şi pentru a asigura asistenţa necesară celor implicaţi în diferite incidente violente, atât a agresorilor, cât şi a victimelor, sprijin pentru cadrele didactice prin programe de formare, ca să ştie cum să se adreseze şi cum să prevină astfel de situaţii, cursuri de educaţie parentală, va exista Strategia naţională pentru educaţie parentală şi aici Ministerul Educaţiei îşi propune din nou să colaboreze cu alte entităţi cu responsabilităţi în acest sens”, a explicat Ligia Deca.