Klaus Iohannis explică de ce nu acceptă o dezbatere cu Viorica Dăncilă. Replica fostului premier

Elena Marinescu 12/11/2019 | 16:46 Ştiri
Klaus Iohannis explică de ce nu acceptă o dezbatere cu Viorica Dăncilă. Replica fostului premier

UPDATE: Candidatul PSD la alegerile prezidentiale, Viorica Dancilă, a transmis după ce șeful statului a spus că nu va participa la o dezbatere înainte de turul 2, că, în opinia sa, lui Klaus Iohannis îi este teamă.

„Eu cred că domnului Iohannis îi este teamă de o confruntare directă cu mine, în fața tuturor românilor. De-a lungul colaborării noastre instituționale, ne-am mai întâlnit, am mai interacționat. Însă cred că realizează că o dezbatere în fața întregii țări ar demonta imediat toate atacurile mizerabile din ultimii ani la adresa mea și a Partidului Social Democrat. Eu însă am rabdare. Încă îl aștept pe președinte să găsească înțelepciunea, tăria și curajul de a accepta invitația mea la dezbaterea pe care românii o cer și o merită”, a scris Dăncilă pe Facebook.

____

Într-un mesaj postat pe o reţea de socializare, președintele Klaus Iohannis explică de ce nu participă la o dezbatere cu candidata PSD Viorica Dăncilă, cu care va lupta în turul II pentru un nou mandat la Palatul Cotroceni.  

„Dragi români,
Împreună am reușit să ținem piept PSD, partidul care a asaltat toate instituțiile statului. Și doar împreună vom reuși să câștigăm definitiv această luptă pentru România. Votul pe care mi l-ați acordat în primul tur al alegerilor este o confirmare a încrederii pe care o aveți în mine. Dar Președintele nu poate reconstrui singur o țară, de aceea este mare nevoie de fiecare dintre voi, de implicarea voastră. Vreau să fie foarte clar: voi dialoga direct în perioada următoare cu cetățenii, cu jurnaliștii, cu societatea civilă, voi continua să merg prin țară, să mă întâlnesc cu oamenii și voi explica tuturor care este proiectul meu. România normală devine realitate doar prin solidaritate și unitate, cu susținerea majorității românilor.

Nu poate exista însă nicio dezbatere cu un candidat al unui partid care a guvernat împotriva românilor trei ani de zile. Nu poate fi niciun schimb de idei cu reprezentanta unui PSD nereformat, care a călcat în picioare statul de drept, care a vrut ca România să deraieze de la parcursul său european doar pentru beneficiul unei clici de infractori. Vorbim de candidata unui partid care acum mimează democrația, după ce a sfidat sistematic valorile și principiile democratice, care i-a umilit pe români, care s-a făcut scut în fața corupților și penalilor în toți acești ani. Nu trebuie să uităm nicio clipă cine este PSD și care este pericolul pe care îl reprezintă pentru viitorul României, oricât ar vrea acum să fugă de responsabilitate și să încerce să ne dezbine prin tot soiul de tertipuri!„, conchide şeful statului.

PSD a solicitat PNL organizarea, de comun acord, a cel puţin două dezbateri între Viorica Dăncilă şi Klaus Iohannis, înaintea turului al doilea al alegerilor prezidenţiale din 24 noiembrie.

Mesajul şefului statului survine valului de critici din mediul online privind refuzul participării la dezbateri cu contracandidata sa. Şeful campaniei PNL la Prezidenţiale, Dan Motreanu, a declarat luni seara, după o întâlnire a liderilor partidului cu Klaus Iohannis, că acesta nu trebuie să meargă la o dezbatere cu Viorica Dăncilă în campania dinaintea finalei: „E foarte clar că nu trebuie să aibă loc dezbateri în turul 2 pentru că democraţia înseamnă în primul rând întâlnirea cu cetăţeanul. O să mergem pe acelaşi tip de campanie din primul tur, întâlniri permanente cu cetăţenii. Preşedintele nu se teme de o confruntare, cei doi candidaţi sunt bine cunoscuţi, punctele de vedere sunt cunoscute. O confruntare nu-şi are rostul pentru că nu aduce nimic în plus, nu e nimic de clarificat”, a zis Motreanu.

Criticilor de non-combat le-a răspuns şi preşedintele PNL, Ludovic Orban, care a declarat că, dacă liderul PSD, Viorica Dăncilă, doreşte o dezbatere, ar trebui să o facă cu el pentru a discuta despre „dezastrul lăsat” în calitate de prim-ministru demis.