Klaus Iohannis a promulgat cele trei legi ale Justiției

Andrei Dumitru 15/11/2022 | 16:12 Ştiri
Klaus Iohannis a promulgat cele trei legi ale Justiției

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, pachetul legilor justiţiei şi anume legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, legii privind organizarea judiciară şi legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, informează Administraţia Prezidenţială.

Curtea Constituţională a respins, miercurea trecută, sesizările depuse de USR, AUR şi Avocatul Poporului la proiectele de lege din pachetul legilor justiţiei.

De asemenea, CCR a publicat, luni, motivările deciziilor referitoare la Legile Justiţiei, explicând, de exemplu, că sesizarea în legătură cu Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii şi cea referitoare la organizarea judiciară sunt inadmisibile, întrucât nu au adunat numărul necesar de semnatari.

Președintele nu a ținut cont de apelul asociațiior Declic și Funky Citizens care i-au cerut să nu promulge Legile Justiției înainte de opinia experților Comisiei de la Veneția.

Principalele prevederi criticate de ONG-uri și Opozție

În forma actuală, pachetul legilor Justiției încalcă independența magistraților și nu respectă nici precedentele avize ale Comisiei de la Veneția ori recomandările MCV. Deși pline de prevederi controversate, o parte dintre ele se dovedesc a fi nocive pentru independența sistemului judiciar. Astfel, în forma ajunsă pe masa președintelui, legile justiției:

  • Permit ocuparea de funcții nemeritocratic și dominarea numirilor procurorilor și judecătorilor de un grup restrâns de decidenți
  • Duc la politizarea sistemului judiciar și menținerea controlului politic asupra numirii procurorului general
  • Oferă puteri sporite pentru procurorul general, numit politic, care poate infirma orice dosar al altor procurori și poate declanșa ancheta disciplinară