VIDEO Kim Jong-un s-a întâlnit cu președintele Chinei, în prima sa vizită în străinătate de când conduce Coreea de Nord

Gabriel Bucur 28/03/2018 | 10:21 Ştiri
VIDEO Kim Jong-un s-a întâlnit cu președintele Chinei, în prima sa vizită în străinătate de când conduce Coreea de Nord

Kim Jong-un, conducătorul Coreei de Nord, s-a întâlnit cu Xi Jinping, președintele Chinei, în cadrul unei vizite neoficiale, confirmă Xinhua, agenția de presă de stat a Chinei, citată de The Guardian.

Este prima vizită în străinătate făcută de Kim Jong-un, de când a ajuns la putere în Coreea de Nord, în anul 2011. Cei doi șefi de stat au avut alături de ei soțiile, timp în care au luat parte la diferite discuții și evenimente.

Kim Jong-un, care a stat în China de duminică până miercuri, s-a arătat dispus să contribuie la dezarmarea nucleară din Peninsula Coreeană. În plus, Kim i-a transmis lui Xi Jinping că situația din peninsulă „începe să se îmbunătățeasă”.

„Suntem consecvenți în ideea dezarmării nucleare a peninsulei, în conformitate cu dorinţa defunctului preşedinte Kim Il-sung şi a secretarului general Kim Jong-il”, a declarat Kim Jong-un, potrivit presei din China. El a mai precizat că problema dezarmării nucleare ar putea fi rezolvată, dacă SUA şi Coreea de Sud „vor răspunde eforturilor noastre cu bunăvoinţă şi vor crea o atmosferă de pace şi stabilitate”.

În ultimele două zile, au apărut mai multe zvonuri legate de o întâlnire secretă care ar avea loc între cei doi șefi de stat, la Beijing. Speculațiile au fost alimentate de imagini care au surprins un tren verde care a venit din Coreea de Nord și o coloană oficială care a traversat străzile din capitala Chinei. Totodată, măsurile de securitate instituite în oraș au fost neobișnuite.

Casa Albă a transmis că a fost anunțată, marți, de întâlnirea care are loc între Kim Jong-un și Xi Jinping. Cel din urmă chiar i-a transmis lui Donald Trump un mesaj personal.

China este unul dintre puținii aliați ai Coreei de Nord. Xi Jinping – care, recent, a eliminat din constituția Chinei limita de mandate pe care le poate avea un președinte – a acceptat invitația lui Kim Jong-un de a merge în Coreea de Nord, „la momentul potrivit”.

 


FOTO: captură video / YouTube

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.