Israelul face un pas în spate în războiul cu Hamas. Decizie luată de cabinetul Netanyahu

Elena Marinescu 17/11/2023 | 20:35 Ştiri
Israelul face un pas în spate în războiul cu Hamas. Decizie luată de cabinetul Netanyahu

Cabinetul de război israelian a autorizat intrarea cotidiană a două camioane-cisternă de carburant în Fâşia Gaza, pentru „a se conforma cererii SUA”, au anunţat vineri responsabili israelieni.

„Cabinetul de război a aprobat în unanimitate o recomandare comună a armatei şi a Shin Bet (serviciul israelian de securitate internă) de a se conforma cererii SUA şi a autoriza intrarea a două camioane-cisternă de carburant pe zi pentru nevoile ONU”, au indicat responsabilii citaţi într-un comunicat.

„Această acţiune îi permite Israelului să continue să dispună de marja de manevră internaţională pentru a elimina Hamas”, au adăugat ei.

Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) a avertizat miercuri în privinţa unei „prăbuşiri” a operaţiunilor umanitare ale ONU în Gaza. Potrivit unuia dintre responsabilii săi, 50 de cisterne cu benzină intrau zilnic în Fâşia Gaza înainte de 7 octombrie, relatează AFP, conform Agerpres.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat în mai multe rânduri, de la începutul războiului cu Hamas pe 7 octombrie, că nu va autoriza intrarea de carburant în Fâşia Gaza. El a acuzat mişcarea islamistă că a deturnat sute de mii de litri de carburant pentru nevoile sale militare.