Iohannis: „Cheltuielile din fondul de rezervă pe care Guvernul le-a făcut pentru pesta porcină africană sunt zero”

NewMoney 31/08/2018 | 15:41 Ştiri
Iohannis: „Cheltuielile din fondul de rezervă pe care Guvernul le-a făcut pentru pesta porcină africană sunt zero”

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, anunța miercuri că fondul de rezervă al guvernului a fost epuizat după ce Executivul a fost nevoit să aloce bani pentru mai multe situații neprevăzute, precum pesta porcină. Președintele Klaus Iohannis afirmă, însă, că Guvernul nu cheltuit niciun ban pentru pesta porcină și acuză Executivul de imprudență. 

„În ciuda gravității acestei situații în raport cu mijloacele de intervenție pentru anumite situații de criză, cum este actualmente criza pestei porcine, ministrul finanțelor afirmă că fondul de rezervă este zero deoarece fondurile au fost cheltuite pentru situațiile de calamitate, inclusiv pentru pesta porcină.

În realitate, cheltuielile din fondul de rezervă pe care Guvernul le-a făcut pentru pesta porcină africană sunt zero. Nu poate fi identificat niciun act normativ, în ciuda spuselor ministrului finanțelor, prin care să fie alocată din fondul de rezervă vreo sumă, oricât de mică, în legătură cu criza generată de PPA.

De altfel, modul defectuos și lipsit de prudență în care a fost gestionat Fondul de rezervă a făcut ca astăzi, când într-adevăr ne confruntăm cu o situație de criză, Guvernul să nu mai dispună de bani în acest fond, deși fondul de rezervă al Guvernului se alimentează în mod curent, nu doar prin rectificări bugetare.

În acest context, este inadmisibil că membrii Guvernului acreditează teme false, care condiționează de rectificarea bugetară o serie de cheltuieli esențiale, cum ar fi plata pensiilor sau achizițiile de medicamente. Această abordare nu reprezintă altceva decât un exercițiu cinic de manipulare a opiniei publice, din care PSD a făcut un adevărat mod de guvernare”, a transmis Administrația Prezidențială într-un comunicat.

Fondul de rezervă al Guvernului a fost în acest an stabilit la peste 100 de milioane de euro, însă întreaga sumă a fost epuizată potrivit ministruilui Finanțelor.

„Fondul de rezervă a primului-ministru este astăzi pe zero, pentru că am alimentat tot timpul situaţiile care au apărut: inundaţii, calamităţi naturale, pesta porcină. S-au alimentat din acest fond astfel de situaţii”, a declarat Teodorovici la Antena 3, potrivit Mediafax.

Până acum s-au înregistrat 781 de focare de pestă porcină, în zece judeţe, iar peste 120.000 de porci fiind deja sacrificaţi, potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, care transmite că este cea mai gravă boală a animalelor de după al Doilea Război Mondial.

Au fost finalizate deja dosare pentru despăgubire pentru 1.890 de exploataţii, în valoarea totală de aproape 6,8 milioane de lei.


Foto: Mediafax